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Gentlemen: 

I have your letters wherein you inquire, respectively, 

whether a township supervisor or a township trustee may simulta- 
neously serve as a township cemetery trustee. Because of the

nature of your inquiries, I do not believe that the issuance of
an official opinion is necessary. I will, however, comment

informally upon the questions you have raised. 

Offices are deemed to be incompatible when a statute or

the constitution prohibits the holder of one office from holding
the other, or where the duties of either office are such that the

holder of the one office cannot fully and faithfully perform all
of the duties of the other office. ( People ex rel. Myers v. Haas

1908), 145 I11. App. 283.) One person may not hold two incom- 
patible offices simultaneously. 
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Section 2a of the Public Officer Prohibited Activities

Act ( 50 ILCS' 105/ 2a ( West 1992)) provides: 

Township supervisors and trustees. No

township supervisor or trustee, during the
term of office for which he or she is elect- 
ed, may accept, be appointed to, or hold any

office by the appointment of the board. of
township trustees unless he or she first
resigns from the. office of supervisor or
trustee or unless the appointment is specifi- 

cally authorized by law. A supervisor or

trustee may, however, serve as a volunteer

fireman and receive compensation for that
service.. Any appointment in violation of
this Section is void." 

There are various statutory provisions relating to the
appointment of township cemetery trustees, which provide alterna- 

tive methods for their selection. However, the information which

you have provided indicates that the cemetery trustees in ques- 
tion were, in each case, appointed by the township board of
trustees. 

Section 1 of the Public Graveyards Act ( 50 ILCS 610/ 1

West 1992)) provides for the appointment of three cemetery
trustees by the township board of trustees. Such trustees serve

staggered six year terms, with one trustee being appointed in
each odd numbered year. Section lc of the Public Graveyards Act

50 ILCS 610/ lc ( West 1993 Supp.)) authorizes the cemetery

trustees, after referendum approval, to levy a tax for cemetery
purposes. 

Because trustees appointed pursuant to the Public

Graveyards Act are appointed by the township board of trustees, 
section 2a of the Public Officer Prohibited Activities Act will

clearly apply to the appointment of a supervisor or township
trustee to the cemetery board. Section 2a provides that neither

the township supervisor nor a township trustee may accept such an
appointment without first resigning from his office. Therefore, 

in these circumstances, the offices of township cemetery trustee

and either township supervisor or township trustee are rendered
incompatible by statute, and an appointment made in violation of
the section would be void. 

Section 2a of the Public Officer Prohibited Activities
Act does not,• however; address circumstances in which a person
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serving as a cemetery trustee is subsequently elected or appoint- 
ed to the township board. In those circumstances, unless the

duties of the two offices conflict, it may be possible for one
person to hold both offices until the end of his or her term as

cemetery trustee. 

Cemetery trustees are responsible for levying a tax and
for receiving and administering funds for the construction, care

and maintenance of cemeteries owned by the township. The fidu- 

ciary duty of the cemetery trustees, like that of the township
board of trustees, is to the people of the township, not to any

other entity. Nonetheless, the cemetery board is independent of
the township board and does not operate as a. subordinate body.. 
The township board does not approve the budget of the cemetery
board, and the funds managed by the cemetery board are generally
derived from separate sources. Therefore, it appears that the

duties of cemetery trustee and township trustee are not necessar- 
ily antagonistic, and will not render the two offices incompati- 
ble, except when the cemetery trustee is appointed by the town- 
ship board of which he is a member. 

This analysis is limited to instances in which cemetery
trustees are appointed by the township board. In townships in

which cemetery trustees are otherwise. selected, a different

conclusion may appertain. 

This is not an official opinion of the Attorney Gener- 
al. If we may be of further assistance, please advise. 

Sincerely, 

MICHAEL J. LUKE

Senior Assistant Attorney General
Acting Chief, Opinions Bureau
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