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Springfield, Illinois 62706

Dear Representative Trotter: 

I have your letter wherein you inquire whether the

superintendent of a suburban school district may simultaneously
serve as a member of the board of education of the city of
Chicago. Because of the nature of your inquiry, I will.' respond

informally thereto. 

The doctrine of incompatibility of offices precludes. 
one person. from holding two public offices where the written
law of the State specifically prohibits the occupant of either
one of the offices in question from holding the other or where
the duties of either office are such that the officeholder

cannot, in every instance, fully and faithfully perform all the
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duties of the other office. ( People ex rel. Myers v. Haas

1908), 145 I11. App.. 283, 286; Rogers v. Village of Tinley
Park ( 1983), 116 I11. App. 3d 437, 440.) In this case, there

is a. statute which generally prohibits a member of the Chicago
school board from holding other public offices, with limited

exceptions. 

Section 34- 4 of the School Code ( I11. Rev. Stat. 1991, 

ch. 122, par. 34- 4)., which establishes qualifications for

appointment to the Chicago board of education, provides, in

pertinent part, that board members: 

shall not hold other public office
under the Federal, State or any local government
other than that of Director of the Regional

Transportation Authority, member of the economic

development commission of a city having a
population exceeding 500, 000, notary public or

member of the National Guard, and by accepting
any such office while members of the board, or by
not resigning any such office held at the time of
being appointed to the board within 30 days after
such appointment, shall be deemed to have vacated

their membership in the board." 

Thus, the school district superintendent in question generally. 
would not be eligible to serve as a Chicago board of education

member if he is deemed to hold another public office. Whether

a school district superintendent is a public officer is an

issue which has not been addressed by the Illinois courts. 

The Illinois courts have long recognized the
difficulty in determining whether a person is an officer or an
employee ( Bunn v. People ( 1867), 45 I11. 397, 400- 403), and the

even greater difficulty in laying down any fixed rule to
determine the question in all. cases. ( People ex rel. Jacobs v. 

Coffin ( 1918), 282 I11. 599, 606.) In opinion No. S- 515, 

issued October 17, 1972 ( 1972 I11. Att' y Gen. Op. 241), 

Attorney General Scott discussed case authority from Illinois
and other jurisdictions, and summarized as follows: 

11

T] here are two indispensable

requirements of a public office. One, to be a

public office, a position must possess a

delegation of a portion of the sovereign power of

the government. Secondly, the position must be

created by the constitution or by law and must be
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of an enduring nature and not subject to
abolition by whim of superior officials. Other

indicia that a position is a public office are
whether the individuals must give bond or take an
oath. 

1972 I11. Att' y Gen. Op. 241, 244.) 

The duties of an office are prescribed not by
contract, but by law. ( Wargo v. Industrial Commission ( 1974), 

58 I11. 2d 234, 236 and 237.) In determining whether a
position constitutes an office, courts have also considered

whether the statute or ordinance creating the position refers
to the position as an " office", whether salary is fixed by or
according to law rather than by contract, and whether a term of

office is fixed. Wargo v. Industrial Commission, 58 I11. 2d at

237- 38; People ex rel. Adamowski v. Wilson ( 1960), 20 I11. 2d

568, 583. 

Section 10- 21. 4 of the School Code ( I11. Rev. Stat. 

1989, ch. 122, par. 10- 21. 4) requires school boards in

districts other than those which have only one school with less
than four teachers " to employ a superintendent who shall have
charge of the administration of the schools under the direction
of . the board of education". . The position is, therefore, an

enduring one created by law, and one of the indispensable

elements of public office is present. ( see, 1972 I11. Att' y
Gen. Op. 241, 245- 46.) The most important characteristic of an

office, however, is that it involves a delegation to the

officer of some of the solemn functions of government to be

exercised by the officer for the benefit of the public. Some

portion of the sovereignty of the State, either legislative, 

executive or judicial, must attach to the office to be

exercised for the public benefit. People v. Brady ( 1922), 302

I11. 576, 582. 

The General Assembly has, by law, conferred duties and

powers on the superintendent of schools, but it is not clear

that the General Assembly has authorized the superintendent to
exercise any portion ofthe sovereignty of the State himself. 
Pursuant to section 10- 21. 4 of the School Code ( I11. Rev. Stat. 

1991, ch. 122, par. 10- 21. 4), the superintendent has charge of

the administration of the schools but is subject to the

direction of the school board in exercising that power. In

addition to these administrative duties, the superintendent is

charged with making recommendations to the board concerning: 
the budget; building plans; site location; the selection, 
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retention and dismissal of teachers and other employees; and, 

the selection of textbooks, instructional material and courses

of study. The responsibility of making decisions with respect
to these matters and a vast array of other matters pertaining
to the governance of the district, however, rests with the

school board. ( See, I11. Rev. Stat. 1991, ch. 122, pars. 10- 20

through 10- 23. 12.) The superintendent is required to keep or
cause to be kept the records and accounts as directed by the
board, to aid in making reports required by the board, and to

perform such other duties as the board may delegate to him or
her. ( I11. Rev. Stat. 1991, ch. 122, par. 10- 21. 4.) The

superintendent is or may be required to perform other tasks
involving reporting, notification, or assistance, but these

tasks are generally ministerial in nature and could hardly be
said to constitute solemn functions of government. ( see, I11. 

Rev. Stat. 1991, ch. 122, par. 2- 3. 15, 10- 21. 4,. 18- 12, 26- 9, 

and 842.) 

Although there is some case authority that could
support a contrary result ( see, e. g., People ex rel. Landers v. 

Toledo. St. Louis & Western Railroad Co. ( 1915), 267 I11. 142

assistant county superintendent of schools exercised a portion
of sovereign power of the State and was an officer); 1949 I11. 

Att' y Gen. Op. 24 ( offices of county superintendent of schools

and supervisor of a community unit school district are
incompatible)), it appears that the school district

superintendent should not be considered to be a public officer, 

for purposes of the statute at issue. Cases from other

jurisdictions have come to differing conclusions with respect
to the question of whether a superintendent of schools is an
officer, but most seem to turn on the extent to which the

superintendent is perceived as exercising duties or powers
prescribed by law independently of a governing board or other
officer. See, e. g., Main v. Claremont Unified School District

Cal. App. 1958), 326 P. 2d 573, 583 ( although statute defined

city superintendent of school' s powers and duties, 
superintendent was not an officer since he operated under the

control of a board, exercising independent powers in no real

sense, and since the exercise of independent powers is of the

essence to the concept of sovereignty); Edwards v. Bronner

Ala. 1989), 547 So. 2d 1172, 1175- 76 ( county superintendent of

schools exercised no independent public duties incident to an

office created by law, carrying with it a part of the
sovereignty of the State); Hall v. Pizzino ( W. Va. 1980), 263

S. E. 2d 886 ( county superintendent of schools who was required

to take anoath and give bond, who was not required to execute

a contract relating to his official duties and services, and

who executed statutorily prescribed duties and powers
independently of the county board, was an officer).) 
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The statutory framework here does not accord to the
school district superintendent the independent powers and

duties necessary to support the conclusion that the
superintendent exercises a portion of the sovereign power of

the State and is, therefore, an officer. The fact that the

General Assembly may by law confer certain powers on
individuals andrequire of them performance of certain duties

does not necessarily make such individuals public officers. 
People v. Brady ( 1922), 302 I11. 576, 581. 

Other support for this conclusion comes from the fact
that no oath or bond is required of the superintendent and that

the statute makes no express provisions for salary. The

absence of these common characteristics of office indicates

that the General Assembly did not consider that it was
surrendering to superintendents any of the sovereign powers of
the State. ( People v. Brady, 302 I11. at 582.) The statute

creating the position does not refer to the superintendent as
an officer and does not fix a term of office. Rather, section

10- 21. 4 of the Code refers to the superintendent' s annually
renewable contract, and section 10- 23. 8 of the School Code

I11. Rev. Stat.. 1989, ch. 122, par. 10- 23. 8) authorizes school

boards to employ superintendents under multi- year contracts. 

As previously noted, the duties of an officer are not

a matter of contract but of law. In People ex rel. Adamowski

v. Wilson ( 1960), 20 I11. 2d 568, the court , held that a

California resident was not barred from holding the position of
superintendent of police because the superintendent, who was by
ordinance the chief administrator of the police department, was

not an officer for purposes of a constitutional residency

requirement. The court reasoned, at p. 583: 

The distinction between an officer

and an employee is to be determined by a
consideration of relevant circumstances, 

including the nature of the duties, 
functions or service to be performed and

power granted and wielded. * * * The

ordinance does not refer to his position as

an ' office,' and no term of office was fixed

by law. In the performance of his duties, 

he is subordinate to the Police Board, his

actions are subject to its control and
direction, and it may remove him for cause. 
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For these reasons we are of the opinion that
he is an employee., and not an officer. 

The reasoning of this decision is equally applicable to the
position of school superintendent. 

In addition, the rule is that statutes imposing
disqualifications on the right to hold office should be

construed liberally in favor of eligibility ( Velazquez v. Soliz

1986), 141 I11. App. 3d 1024, 1029), and this rule applies to

statutes that prohibit dual office holding. ( L. vincgston v. 

Ogilvie ( 19. 6.9), 43 I11. 2d 9, 17.) Such provisions should not

be extended by implication beyond the office or offices
expressly included or to persons not clearly within their
purview. Livingston v. Ogilvie, 43 I11. 2d at 17. 

Based upon the foregoing, it appears thatthe

superintendent of a school district outside the city of Chicago
should not be considered a holder of other public office for
purposes of the disqualification imposed by section 34- 4 of the
School Code. Moreover, the common law doctrine of

incompatibility applies only to the simultaneous holding of two
public offices ( 1975 I11. Att' y Gen. Op. 278), and it would not

be consistent to conclude that the superintendent is not an
officer, for purposes of a statute on dual office - holding, but

is an officer, for purposes of the common law rule on the same
subject. Therefore, it appears that the superintendent would
not be ineligible to serve on the board of education of the

city of Chicago by reason of his employment as superintendent. 
of another school district. 

This is not an official opinion of the Attorney
General. If we may be of further assistance, please advise. 

Very truly yours, 

MICHAEL J: LUKE

Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Division
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