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Dear Representative Mathias: 

March 31, 2011

I have your letter inquiring whether the offices of elementary school board
member and high school board member are incompatible. If the offices are determined to be

incompatible, you have also inquired as to the legal ramifications, if any, of the election of an
incumbent member of one school board to serve as a member of the other school board

simultaneously. For the reasons discussed below, the offices of elementary school board member
and high school board member are incompatible and, therefore, one person cannot hold both

offices simultaneously. Further, as a matter of law, the acceptance of a second, incompatible
office by the incumbent of another office constitutes an ipso facto resignation of the first office
held. 

ANALYSIS

The common law doctrine of incompatibility of offices precludes simultaneous
tenure in two public offices if the constitution or a statute specifically prohibits the occupant of
either office from holding the other, or if the duties of the two offices conflict so that the holder
of one office cannot, in every instance, fully and faithfully discharge all of the duties of the other

500 South Second Street, Springfield, Illinois 62706 • ( 217) 782- 1090 • TTY: ( 877) 844- 5461 • Fax: (217) 782- 7046
100 West Randolph Street, Chicago, Illinois 60601 • ( 312) 814- 3000 • TTY: ( 800) 964- 3013 • • Fax: ( 312) 814- 3806

1001 East Main, Carbondale, Illinois 62901 • ( 618) 529- 6400 • TTY: ( 877) 675- 9339 • Fax: ( 618) 529- 6416 X. , 



The Honorable Sidney Mathias - 2

office. People ex rel. Fitzsimmons v. Swailes, 101 Ill. 2d 458, 465 ( 1984); People ex rel. Smith v. 

Brown, 356 I11. App. 3d 1096, 1098 ( 2005); People ex rel. Myers v. Haas, 145 Ill. App. 283, 286
1908). There is no constitutional or statutory provision that expressly prohibits one person from

simultaneously serving as an elementary school, board member and a high school board member.' 
The issue, therefore, is whether the duties of either office are such that the holder of one office

cannot, in every instance, fully and faithfully discharge all of the duties of the other office. 

The principal duties of school board members are set forth in article 10 of the
School Code ( 105 ILCS 5/ 10- 1 et seq. ( West 2008)). A school board exercises the corporate

powers of the school district ( 105 ILCS 5/ 10- 20 through 10- 23. 12 ( West 2008)), including, 
among other things, supervising the education of children, raising revenue by tax levy, hiring
teachers, and maintaining the schools. See 105 ILCS 5/ 10- 20. 1 through .10- 23. 12 ( West 2008); 
see also Ill. Att'y Gen. Inf. Op. No. I- 09- 002, issued March 12, 2009; Ill. Att'y Gen. Inf. Op. No. 
1- 94- 030, issued June 8, 1994; Ill. Att'y Gen. Inf. Op. No. I- 89- 066, issued December 5, 1989. A
school board member exercising the duties of that office under the School Code is obligated to
faithfully discharge his or her duties, including protecting the school district' s assets and the best
interests of the school district. 105 ILCS 5/ 10- 16. 5 ( West 2008), as amended by Public Act 96- 
998, effective July 2, 2010. 

The School Code expressly authorizes school boards to contract with one another

for a variety of programs and functions, including producing and broadcasting radio and
television programming ( 105 ILCS 5/ 10- 22. 30 ( West 2008)); acquiring special education
facilities and personnel ( 105 ILCS 5/ 10- 22. 31 ( West 2009 Supp.), as. amended by Public Act 96- 
1000, effective July 2, 2010); creating joint educational programs ( 105 ILCS 5/ 10- 22. 31a (West
2008)); and engaging in joint building programs ( 105 ILCS 5/ 10- 22. 31b ( West 2008)). It has

long been established that one person cannot adequately represent the interests of two
governmental units when those units contract with one another. 1991 Ill. Att'y Gen. Op. 188, 
189; 1975 Ill. Att'y Gen. Op. 37, 43- 47; I11. Att'y Gen. Inf. Op. No. I- 09- 002, issued March 12, 
2009; Ill. Att'y Gen. Inf. Op. No. I- 01- 025, issued May 23, 2001. 

Based on the foregoing statutory provisions, it is clear that potential conflicts in
the duties of the offices of elementary school board member and high school board member
could prevent one person who holds both an elementary school board seat and a high school
board seat simultaneously from fully and faithfully representing the interests of both school

Section 10- 3 of the School Code ( 105 ILCS 5/ 10- 3 ( West 2008)) provides that "[ a] ny person who, 
on the date of his or her election, is a citizen of the United States, of the age of 18 years or over, is a resident of the

State and of the territory of the district for at least one year immediately preceding his or her election, is a registered
voter as provided in the general election law, is not a school trustee or a school treasurer, and is not a child sex
offender * * * shall be eligible to [ sic] the office of school director." 
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districts when those districts must approve or consent to contracts between them, as well as any
mutual contracts between the school districts and third parties. Therefore, the offices of high

school board member and elementary school board member are incompatible.' 

You have also inquired regarding the legal ramifications of the election of an
incumbent office holder to an incompatible office. Under the common law, the acceptance of a

second, incompatible office by the incumbent of another office constitutes an ipso facto
resignation of the first office held. Brown, 356 Ill. App. 3d at 1101; Ill. Att'y Gen. Inf. Op. No. I- 
09- 005, issued May 20, 2009. Thus, if an incumbent elementary school board member is elected
to and accepts the office of high school board member, acceptance of the incompatible high

school board office constitutes a resignation from the elementary school board as a matter of law. 
Similarly, if an incumbent high school board member is elected to and accepts the incompatible

office of elementary school board member, acceptance of the elementary school board office
constitutes an automatic resignation from the high school board. Under either scenario, once an

incumbent board member accepts a second, incompatible office, he or she is not at liberty to
choose which office to retain; the initial office is deemed, as a matter of law, vacant upon

acceptance of the new office. If, however, an incumbent officer is elected to an incompatible

office but chooses not to accept it, then no resignation from the first office results. 

CONCLUSION

Because of the potential conflicting duties, a person who serves n a high school
board and an elementary school board simultaneously would be unable, in every instance, to
represent the interests of both school districts fully and faithfully. Therefore, the offices of high
school board member and elementary school board member are incompatible, and one person
may not hold both positions simultaneously. Further, the acceptance of a second, incompatible
office by the incumbent of another office constitutes an ipso facto resignation of the first office
held. 

This conclusion is consistent with previously issued opinions of this office. In opinion No. 185, 
issued April 5, 1933 ( 1933 I11. Att'y Gen. Op, 264), Attorney General Kerner, prior to the enactment of the current
School Code ( 105 ILCS 5/ 1- 1 et seq. ( West 2008)), was asked whether the offices of community high school district

board member and grade school district board member were incompatible. In reaching his conclusion that the two
offices were incompatible, Attorney General Kerner stated: 

Hone person can legally be a member of the two boards, then all other members
can likewise serve on the two boards, and, in that event, the board * * * would be

contracting with itself, and this the law prohibits. 1933 Ill. Att' y Gen. Op. at 265. 
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This is not an official opinion of the Attorney General. If we may be of further. 
assistance, please advise. 

LYNN E. PATTON

Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Bureau

LEP: KAS: an



ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL
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COMPATIBILITY OF OFFICES: 

Township Supervisor and School
Board Member of District

Maintaining Grades 9 through 12

Honorable Michael J. Waller

State' s Attorney, Lake County
18 North County Street
Waukegan, Illinois 60085

Dear Mr. Waller: 

I have your letter wherein you inquire whether one

person may simultaneously hold the offices of township supervisor
and school board member of a school district which maintains

grades 9 through 12, and which lies partly within the township. 
Because of the nature of your inquiry, I do not believe that the

issuance of an official opinion is necessary. I will, however, 

comment informally upon the question you have raised. 

The. common law doctrine of incompatibility of offices
precludes simultaneous tenure in two offices where the consti- 

tution or a statute specifically prohibits the occupant of either
office from holding the other, or where the duties of the two
offices conflict so that the holder of one cannot, in every
instance, properly and faithfully_ perform all of the duties of
the other. ( Rogers v. Village of Tinley Park ( 1983), 116 I11. 

App. 3d 437, 440- 41; People ex rel. Myers v. Haas .( 1908), 145

I11. App. 283, 286.) There is no constitutional or statutory
provision which prohibits one person from simultaneously serving
as both a township supervisor and as a member of a board of
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education. The issue, therefore, is whether the duties of either

office are such that the holder of one cannot fully and faith- 
fully discharge all of the duties of the other. 

I note, initially, that section 13- 16 of the Township
Law of 1874 ( Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 139, par. 126. 6; 60 ILCS

5/ 13- 16 ( West 1992)), authorizes a township board of trustees, of

which the township supervisor is a member ( I11. Rev. Stat. 1991, 

ch. 139, par.., 117; 60 ILCS 5/ 13- 1 ( West 1992)), to distribute
surplus town funds to certain school districts: 

To the extent that moneys in the

general fund of the township have not been
appropriated for other purposes, the board of

town trustees may direct that distributions
be made from that fundus follows: 

1) either or both to school districts

maintaining grades 1 through 8 which are

wholly or partly located within the township
or to governmental units, as defined in

Section 1 of the ' Community Mental Health
Act', providing mental health facilities and
services * * *; 

Emphasis added.) 

Because a school board member has a duty to provide for
the revenue necessary to maintain the schools in the district
I11. Rev. Stat. 1991, ch. 122, par. 10- 20. 3; 105 ILCS 5/ 10- 20. 3

West 1992)), it is clear that in districts which lie wholly or
partly within the township and which maintain grades 1 through 8, 
a conflict could arise between the township supervisor' s duty to
determine how township funds should be spent to best serve the
township, and his or her duty as a member of the school board to
provide for necessary school revenue. While such a conflict

would render the office of township supervisor incompatible with
that of a school board member in a school district which is

eligible for township funds under section 13- 16 of the Township
Law of 1874, the conflict in duties would not exist in a school

district which maintains only grades 9 through 12 and thus does
not qualify for township funds under section 13- 16. 

Moreover, there appears to be no conflict between the

other duties of a township supervisor and the duties of a school. 
board member of a school district which maintains grades 9

through 12 and lies partly within the township. As a member of
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the governing board of a township, a township supervisor exer- 
cises the corporate powers of the township. '( See I11._ Rev. Stat. 

1991, ch. 139, pars. 126. 1 through 126. 28; 60 ILCS 5/ 13- 11
through 13- 38 ( West 1992).) In addition, township supervisors
serve ex officio as supervisor of general assistance ( I11*. Rev. 

Stat. 1991, ch. 23, par. 12- 21. 2; 305 ILCS 5/ 12- 21. 2 ( West 1992)) 

and as treasurer. of the road district. ( I11. Rev. Stat. 1991, 

ch. 121, par. 6- 114; 605 ILCS 5/ 6- 114 ( West 1992).) As a member

of a board of education, a school board member exercises the
corporate powers of the school district. ( I11. Rev. Stat. 1991, 

ch. 122, par.. 10- 20. 1 through 10- 23. 12; 105 ILCS 5/ 10- 20. 1
through 10- 23. 12 ( West 1992).) There is no relationship between
the various duties of the township supervisor and the duties of a
school board member of the school district in question which
would conflict and render the offices incompatible. 

Accordingly, it appears that the offices of township
supervisor and school board member of a school district, which

lies partly within the township, and which maintains only grades
9 through 12.,, are not incompatible, and, therefore, one person

may simultaneously hold both offices. 

This is not an official opinion of the Attorney
General. If we may be of further assistance, please advise. 

Very truly yours, 

MICHAEL J. L

Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Division

MJL: JM: cj


