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COMPATIBILITY OF OFFICES: 

Sanitary District Trustee and
County Board Member or
Board of Review Member

Honorable Michael D. Clary
State' s Attorney, Vermilion County
7 North Vermilion Street

Danville, Illinois 61832

Dear Mr. Clary: 

I have your letter wherein you inquire whether a person

who serves as a county board member or a member of a county board
of review may be appointed to the board of trustees of a sanitary
district located within the county. Pursuant to your request, I

will comment informally upon the questions you have raised. 

You have stated that the Danville Sanitary District is
organized pursuant to the Sanitary District Act of 1917 ( 70 ILCS

2405/ 0. 1 et sea.. ( West 1994)). The trustees thereof are appoint- 

ed by the chairman of the county. board with the advice and
consent of the board. ( 70 ILCS 2405/ 3 ( West 1994).) The Dis- 

trict has authority to levy taxes. ( 70 ILCS 2405/ 12 ( West

1994) . ) 

Initially, it appears that the appointment of a member

of the county board to the office of sanitary district trustee is
precluded by section 1 of the Public Officer Prohibited Activi- 
ties Act ( 50 ILCS 105/ 1 ( West 1995 Supp.)), which provides, in

part: 

County board. No member of a. county
board, during the term of office for which he
or she is elected, may be appointed to, ac - 
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cept, or hold any office other than ( i) 

chairman of the county board or member of the
regional planning commission by appointment
or election of the board of which he or she

is a member * * * unless he or she first

resigns from the office of county board mem- 
ber or unless the holding of another office
is authorized by law. Any such prohibited
appointment or election is void. * * *" 

The office of sanitary district trustee is not among
those that are expressly excepted from the prohibition of this
section. Therefore, unless the individual in question first

resigns from the county board, it appears that his or her ap- 
pointment to the office of sanitary district trustee would be
void. 

Moreover, I note that Attorney General Scott addressed
this issue in opinion No. NP - 522, issued October 27, 1972. He

concluded therein that, even apart from the prohibition in the

Public Officer Prohibited Activities Act, the offices of county

board member and sanitary district trustee are incompatible
because of potential conflicts between the duties of the two

offices. I will enclose a copy of that opinion. for your refer- 
ence. 

The issue of simultaneous tenure in the offices of

board of review member and sanitary district trustee must be
considered under traditional incompatibility analysis. Offices

are deemed to be incompatible where the constitution or a statute

specifically prohibits the occupant of either one of the offices
from holding the other, or where, because of the duties of either. 

office a conflict of interest may arise, or the duties of either

office are such that the holder of one cannot, in every instance, 
properly and faithfully perform all the duties of the other. 

People ex. rel. Myers v. Haas ( 1908), 145 I11. App. 283, 286; 

People ex rel. Fitzsimmons v. Swailes ( 1984), 101 Ill. 2d 458, 

465.) There is no constitutional or statutory provision which
prohibits one person from simultaneously serving as both a board
of review member and a sanitary district trustee. Therefore, the

question to be determined is whether the duties of the offices

are such that the holder of one can, in every instance, fully and
faithfully discharge the duties of the other. 

Aboard of review, on written complaint that any
property is overassessed or underassessed, is required to review

the assessment and correct it, if necessary, in the interest of

justice. ( 35 ILCS 200/ 16- 55 ( West 1994).) Any taxing body that



onorable Michael D. Clary - 3. 

has an interest in an assessment may file a complaint for review
of the assessment by the board of review. ( 35 ILCS 200/ 16- 25

West 1994).) As noted above, a sanitary district is a taxing
body. 

Based upon these facts, it appears that the doctrine of

incompatibility of offices will preclude one person from holding
the offices of board of review member and sanitary district
trustee simultaneously. Sanitary district trustees, beingunder

a general duty to ensure necessary funds for the operations of
the district, may seek review of the assessment of any property
within the district which might be underassessed. If a trustee

also served on the board of review, he or she would be obligated

to review any such assessment in orderto ensure a just assess- 
ment for the taxpayer, rather than maximizing the receipts of the

sanitary district. The duties of the two offices, under such

circumstances, are divergent and would conflict. Consequently, 
the offices appear to be incompatible

This is not an official opinion of the Attorney Gener- 
al. If we may be of further assistance, please advise. 

Sincerely, 

MICHAEL J. LUKE

Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Bureau

MJL: KJS: cj

Enclosure



WILLIAM J. SCOTT. 
ATTORNEY . GENERAL

STATE OF . ILLINOIS

500 SOUTH SECOND STREET

SPRINGFIELD

October 27, 1.972

FILE NO. NF - 522

OFFICERS: 

Compatibility. 

IMO

Honorable Paul R. welch

State' s Attorney of McLean County
220 Unity Building . 
Bloomington, Illinois 61701

Dear Mr. Welch s

I have your letter wh

I have be

of a Sanit

District

1971, Cha

a member o

The- -  , ary

ete no Whether a Trustee

created under the Sanitary
llinnie Revised Statutes, 

299- 317 ( g) , ' can serve as

Board of McLean County, 
is solely in McLean County. 

in question was appointed as. a Trustee

e Circuit Judge within this County." 

e Sanitary District Act of 1917 as

amended by P. provides in part: 

A board of trustees * * * shall be created in the

following manner:. 

1) If the. district is located Wholly within a
single county, - the governing body of the
county shall appoint the trustees for the
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district * * * ." 111. Rev. Stat., 1971, 
ch. 42. Par* 301. 

Section 1 of " An Act to prevent fraudaent and corrupt

practices * * * " provides in part* 

So member of a county board, during the term of
office for which he is eleeted, may b appointed

to, accept or hold any office other than chairman
of the county beard or metilber of the regional plan- 
ning commission by appointment or election of the
board of' Which .he is a meMber. AnY Such Prohibited
aPpointMent or election is void. * • * " Ill. Rev. 

Stat., 1971, ch. 102, par. I. 

Since the district in question was created under the

Sanitary District Act of 1917 and is solely within one county, 

the trustees are now to be appointed by the county board. The

above statute would prohibit the county board from appointing

one of its own Members as a dietriet trustee. It does not, 

however, prohibit one, already a district trustee, from being

elected to and serving as a county board member. Please note

that if the individual was still a member of the county board

when histerm as sanitary district trustee expired. he could

not be reappointed as ' a trustee by the board, since this would

violate the above statute. Therefore, Section 1 of " An Act to

prevent fraudulent and corrupt practices * * * " does not pro-. 

hibit anindividual already a trustee under the Sanitary District

Act of 1917 from serving as a county board member. 
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Ih mY• OPinion, however, the two offices are ' Acorn,. 

patible. From the general. rules laid down in People v. Haas, 

145 Ill* App. 263, it appears that incompatibility between

offices arises Where the constitUtient ora 04t140, wpeclfically

prohibits the Occ4Pant of either one of the offices from hold,. 

Ing the Other, or whore. because of the duties Of either office

a conflict of interest May arise, or Whore the duties Of either

office are ouch that the holder of one can' not, in every instance, 

properly and faithfully perforn all the duties of the Other. 

There are no Constitutional , Or statutory restrictions

in simultaneously holding the offices Mentioned in your letter. 

Therefore, the question arisesas to Whether or not a conflict

of. interest : exists if an individual were to occupy simUltaneously

the offices of a county board member and sanitary district trustee. 

Section 4 of the Sanitary. District Act of 1917 ( Ill. 

ReAr. Stat., 1971, ch. 42, par. 303) reads' in' part as f011Owa: 

The board of trustees is the corporate

Authority of such sanitary district, And Shall

exercise all the powers and manage and control • 

all the affairs and property of the district. 

Further, the board of trustees' have the pOwer to provide for the

disposal of sewerage of the district, 111, Rev. Stets, 1971, 

ch. 42, par. 306. 
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Section 1 of " An Act in relation to contracts for

sewerage service between sanitary districts and counties" 

provide statutory authorization for such contracts if the

county has accepted the provisions of the 1959 legislation

mentioned in the Act. Section 1 provides in pertinent part: 

Any sanitary district otganieed and created under
the laws. of the State of Minas having a population
Of less than 500' 000 and lying wholly or partly
within the boUladatiet of any cOgnty Which accepte
the provisiOna of " An Act in relation to water

supply., drainage, sewage, pollution and / 1904 Control

in Certain Counties..." apprevcd July 22, 1959, as

heretofore Or hereafter amended, may contract with

Ouch county for sewetage service to Or for the
benefit of the inhabitants of the sanitary district. 

Ill. Rev. Stat., 1971, ch. 34, par. a131: 

Thus, one potential area of conflict ie the above

contract between the aanitaty diotrict and coUnty. As the

power e of the county are exercised through the county boatd

111. Rev. Stat., 1971, ch. 34, pat. 302) a countyboard

member has a distinct influence in the negotiations of 01101

a contract Which could Ultimately Conflict with hie duties as

a sanitary distriet trustee. 

Another area of pOtential conflict is the statutory

authority given to sanitary districts by Section 16 of the

Sanitary District: Act of 1917 tO take possession of pUblic

property. Section . 16 reads as to/ Iowa: 



Honorable Paul R. Welch

When in making any imPrOvements which any district
is authorized by this Act to make, it shall be

necessary to enter upon and take possession of any
existing drains, sewers, sewer outlets, plants for

the Purification of sewage Or water, or any other
pUblio property. Or property held for public use. 
the board of trustees of such district shall have

the power to do and may acqUire the necessary
right of wily over any other property held for
Public use in the same manner as is herein pro- 
vided for acquiring private property, and may

enter uPen4 and use the same for the PurPeeee
aforesaid: Provided. the public use thereof

dbaii not be Unnecessarily interrupted or inter- 
fered with, and that the same shall be restored

to its former usefulness as soOn as possible," 

111. Rev. Stat., 1971, ch. 42, par. 315. 

A county board moor who serves as a sanitary district

trustee would be Open to a conflict Of interest if efforts Were

made to oppose the sanitary district in the taking of county

property. Therefore, it is My opinion. that the office of county

board meMber is incompatible• with the office of sanitary district

trustee. 

Very truly yours, 

ATTORNEY GENERAL



NEIL F. HARTIGAN

ATTORNEY GENERAL

STATE OF ILLINOIS

SPRINGFIELD

62706

January 4, 1989

I - 89- 003

COMPATIBILITY OF OFFICES: 

The Offices of Sanitary District
Trustee and Mayor of Village Located

Within the Sanitary District
Are Incompatible

Honorable Donald M. Cadagin

State' s Attorney, Sangamon County
Room 404 County Building
Springfield, Illinois 62701

Dear Mr. Cadagin: 

I'•have your letter of October 21, 1988, wherein you

inquire whether one person may simultaneously hold the offices
of sanitary district trustee and mayor of a village located
within the sanitary district. Because of the nature of your

question, I do not believe that the issuance of an official

opinion will be necessary. I will, however, comment informally
upon the question you have raised. 

Incompatibility between offices exists where the . 
constitution or a statute specifically prohibits the occupant
of either office from holding the other, or where the duties of

the two offices conflict so that the holder of one cannot in

every instance properly and faithfully perform all the duties
of the other. People ex rel. Myers v. Haas ( 1908), 148 I11. 

App. 283, 286; see generally People ex rel. Teros v. Verbeck

1987), 155 I11. App. 3d. 
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There are no constitutional or statutory provisions

prohibiting simultaneous tenure in the offices mentioned in
your letter. Therefore, it must be determined whether a

conflict of duties would exist if one individual were to occupy
both the offices of village mayor and sanitary district trustee. 

The interests of the village and sanitary district are
often divergent and contrary. The possibilities of a conflict

of interest in serving both village and sanitary district are
numerous. The powers of the sanitary district are exercised
through its board of trustees ( I11. Rev. Stat. 1987, ch. 42, 

par. 303). Therefore, a sanitary district trustee would
influence all actions of the district directly by his or her • 
vote as a board member. The powers of mayor vary depending on
the particular organization of the municipality. In every
case, however, the mayor has sufficient power to influence
village actions so that a conflict of interest could arise. 

One potential area of conflict relates to contracts

between the village and the sanitary district. There are

numerous instances in which such contracts are authorized. For

example, a village is authorized by statute to contract with a
sanitary district for collecting and disposing of sewage ( I11. 

Rev. Stat. 1987, ch. 24, 11- 119- 1). A sanitary district is
authorized by statute to contract with a village for the
collection or disposition of garbage refuse and ashes, for the

acquisition and maintenance of sanitary facilities owned by a
village and for the leasing of space in a village building. 

I11. Rev. Stat. 1987, ch. 42, pars. 319. 11a, 306. 1, 308. 1) 

Furthermore, section 10 of article VII of the 1970 Illinois

Constitution broadens the contracting powers of local
governments by granting general power to associate between
cities or villages and other units of local government. 

Section 10 provides, in part: 

a) Units of local government and school

districts may contract or otherwise associate
among themselves, with the State, with other

states and their units of local government and

school districts, and with the United States to
obtain or share services and to exercise, 

combine, or transfer any power or function, in

any manner not prohibited by law or by
ordinance. Units of local government and school

districts may contract and otherwise associate
with individuals, associations, and corporations

in any manner not prohibited by law or by
ordinance. Participating units of government may
use their credit, revenues, and other resources



Honorable Donald M. Cadagin - 3. 

to pay costs and to service debt related to. 
intergovernmental activities. 

Section 1 of the same article defines units of local
government to include special districts, a category encompass- 

ing sanitary districts. A person holding offices on the

governing bodies of botha municipality and sanitary district
could not fully represent the interest of both governments, when
they contract with each other. 

Another area of potential conflict concerns a muni- 

cipalities' exercise of authority outside its boundaries. 
Cities and villages are granted statutory authority to exercise

many powers outside their corporate boundaries. A village may, 

for example, operate a tuberculosis sanitarium, a cemetery, a

stadium, an athletic field, recreational systems and airports

and waterworks outside its corporate boundaries. ( I11. Rev. 

Stat. 1987, ch. 24, pars. 11- 29- 6, 11- 52. 1- 1, 11- 68- 1, 11- 95- 1, 

11- 101- 1, 11- 125- 2, 11- 138- 1.) Furthermore, both a munici- 

pality and a sanitary district can exercise the power of
eminent domain. A village can exercise its power in adjacent

unincorporated areas and its planning commissions have
authority up to 1 1/ 2 miles outside the city in unincorporated
areas. ( I11. Rev. Stat. 1987, ch. 24, pars. 11- 2- 5, 11- 61- 1.) 

A sanitary ' district has the right to acquire property necessary
to improve any sewerage system. ( I11. Rev. Stat. 1987, ch. 42, 

par. 319. 10.) The exercise of any of these powers may work to
the advantage or disadvantage of -the sanitary district or
village. A person holding office on the governing bodies of
both a municipality and a sanitary district could be placed in
the position of aiding one governmental unit to the detriment
of the other. 

The potential for conflicts of duties is exacerbated

by the statutory authority granted. to sanitary districts to
take possession of public property. Section 16 of the

Sanitary District Act of 1917 ( I11. Rev. Stat. 1987, ch. 42, 

par.. 315) provides as follows.: 

When, in. making any improvements which any
district is authorized by this Act to make, it

shall be necessary to enter upon and take
possession of any existing drains, sewers, sewer . 

outlets, plants for the purification of sewage or

water, or any other public. property, or property

held for public use, the board of trustees of

such. district shall have the power to do and may. 
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acquire the necessary right of way over any other

property held for public use in the same manner
as is herein provided for acquiring private

property, and may enter upon, and use the same

for the purposes aforesaid: Provided, the public

use thereof shall not be unnecessarily
interrupted or interfered with, and that the same

shall be restored to its former usefulness as
soon as possible." 

A mayor of a village who also serves as a sanitary
district trustee would be subject to a conflict of duties if
efforts were made to oppose the sanitary district inthe taking
of village property. 

For the reasons stated above, it appears that the

office of village mayor is incompatible with the office of

sanitary district trustee, and, therefore, one person cannot

simultaneously hold both offices. 

This is not an official opinion of the Attorney
General. If we may be of further assistance, please advise. 

Very truly yours, 

MICHAEL J. LUKE

Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Division


