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November 3, 1972

Honorable Robert S. 

State' s Attorney
Peoria County

Peoria County C
Peoria, Ills. 

Dear Ms. C

7C have • our re. .; letter wherein .you State in parts

Considering the facts set forth below and your
Opinion 8- 419 of March 13, 1972, to the Hon. Willis

J. Cowlin, State' s Attorney of McHenry County, your

opinion is requested on the following guoetions t

1. May each or any of the following office holders
serve on a regional planning commiesion, township

supervisor, county board meMber under Willtd reorgan-- 
iaation, city manager, mayor or village, president, 

city councilman, city commissioner, village . trastee7



honorable Robert S. Calkins

2. May those. members of th,2 County Board ( ofSuper.- 

visors) appointed to a regional planning coum3 esiOn
before the April, 1972 election, who were not elected

to the new County Board, continue to serve as commission

members.? * *. * 

You first ask whether various office holders may serve on

a regional planning commission. i enclose a copy of my Opinion

No. S- 50494 issued July 24, 1972. in that Cpinion. I held that

a county board member, a mayor or village president, and a

member of a city. council or village board could simultaneously

serve as a member of a regional planning comm.iscion. While I

did not specifically discuss . a township supervisor, a city

manager or a city commissioner, the reasoning in that Opinion

is equally applicable to these Offices. 

You also ask whether members of the County Hoard of

Supervisors appointed to the Tri -County Regional Planning

oEiM.ission before the April, 1972 election . nay. continue to

serve on the Commission if they wore not elected to the new

County beard. You note that the appointments were made to

the individuals without reference to their elective offices

at the time of the appointment. 



Honorable Pobert S. Calkins - 3

Section 3( a.) 2( 1) of the resolution creating the Com- 

mission provides that elected officials who are• appointed

to the commission shall serve on the Commission until the

end of their term of office, but not more than three years. 

If this section' is to have i n.y effect, then those indi- 

viduals' who were not reelected to the County Board should

not be serving on the Commission after the end of their

term on the County Board. It is necessary. that statutes

beso construed as to give effect to each word, clause

and sentence in order that no such word, clause or sentence

may be deemed superfluous or void. ( Ccnsumere Co. v. 

Industrial. Commission, 364 111. 145. iaberer and Co. V. 

Smerling, 307 Iii. 191..) Therefore, effect should be given

to this section and those not reelected' to the Ceu my Board, 

should no longer serve on the Commission. 

Furthermore, with regard to statutory construction, ' the

court in Patterson v. Cid of .1laperville, 9 ill. 2d 233, has

stated*. 

But the primary object of statutory
construction is to ascertain and give effect to



3onorable Robert S. Calkins - 4

legislative intent.. In ascertaining legislative
intent, the courts should Consider the reason or

necessity for the enactment and the meaning cf
the words, enlarged or restricted, according to
their real intent. Likewise the court will always
have regard to existing circumstances, contempo- 

raneous conditions, and the object sought to be

obtained by the statute. *. * * " 

tom the facts you state in your letter, it is apparent that

the amendment to the resolution creating the TriCounty. . 

Regional Planning Commission was intended to make it possible - 

for the Cormiiaa{ on to qualify for federal grants. The federal

requirements that you quote provide that at least 2/ 3 of the

omission shall be comprised of . elected officials. These

circumstances substantiate the contention that these iftdi- 

viduals were . appointed in their official capacity, even though

the appointment was raade without specific reference toutheir

slective offices. Therefore, in my opinion, your second

question must be answered in the negative. 

very truly yours, 

ATTORNEY GENERAL



OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS

March 2, 1999

Jim Ryan
ATTORNEY GENERAL
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COMPATIBILITY OF OFFICES: 

Regional Planning' Commission

Member and County Zoning
Board of Appeals Member

The Honorable Gary W. Pack

State' s Attorney, McHenry County

2200 North Seminary Avenue
Woodstock, Illinois 60098

Dear Mr. Pack: 

I have your letter wherein you inquire whether the

offices of member of a county regional planning commission and

alternate member' of the county zoning board of appeals are
incompatible. Because of the nature of your inquiry, I do not

believe that the issuance of an official opinion is necessary. 
I will, however, comment informally upon the question you have
raised. 

The common law doctrine of incompatibility of offices. 
precludes simultaneous tenure in two public offices where the

constitution or a statute specifically prohibits the occupant of
either office from holding the other, or where the duties of the

two offices conflict so that the holder of one cannot, in every
instance, properly and faithfully perform all of the duties. of
the other. ( People ex rel. Fitzsimmons v. Swailes ( 1984), 10.1

Ill. 2d 458, 465; People ex rel. Myers v. Haas ( 1908), 145 Ill. 

App. 283, 286.) There is no constitutional or statutory provi- 
sion which prohibits a person from holding both of the offices in
question. The issue, therefore, is whether the duties of either
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The Honorable Gary W. Pack - 2. 

are such that the holder of one cannot fully and faithfully
discharge all of the duties of the other. 

Division 5- 12 of the Counties Code ( 55 ILCS 5/ 5- 12001

et seq. ( West 1996)) governs county zoning regulations generally. 
Section 5- 12010 of the Counties Code ( 55 ILCS 5/ 5- 12010 ( West

1996)) provides that when a zoning ordinance or resolution has
been adopted: 

The presiding officer of the
county board with the advice. and consent of
the county board shall appoint a board of
appeals consisting of 5 members and may ap- 
point 2 alternate members * * *. Alternate

members, if appointed, shall serve as members

of the board only in the absence of regular
members, with the alternate member who has

the greatest amount of time remaining in his
or her term to have priority over the other
alternate member in determining which alter- 
nate member shall serve in the absence of a

regular member. In counties of less than

1, 000, 000 population the presiding officer of

the county board with the advice and consent
of the county board may appoint an additional
2 members to serve for a term of 5 years. 

The members of the board of appeals

shall be compensated on a per diem basis with

a mileage allowance for travel, the amounts

to he determined by the county board. 

Section 5- 12009 of the Counties Code ( 55 ILCS 5/ 5- 12009 ( West

1996)) provides: 

The regulations by this Division
authorized may provide that a board of ap- 
peals may determine and vary their applica- 
tion in harmony with their general purpose
and intent and in accordance with general or

specific rules therein contained in cases
where there are practical difficulties or

particular hardship in the way of carrying
out the strict letter of any of such regula- 
tions relating to the use, construction or
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alteration of buildings or structures or the
use of land; 

Further, section 5- 12001 of the Code ( 55 ILCS 5/ 5- 12011 ( West

1996)) provides: 

The board of appeals shall also

hear and decide appeals from and review any
order, requirement, decision or determination. 

made by an administrative official charged
with the -enforcement of any ordinance or...._ . 
resolution adopted pursuant to this Division

It shall also hear and decide all mat- 

ters referred to it or upon which it is re- 

quired to pass under any such ordinance or
resolution or under the terms of this Divi- 

sion. ' * * * 

Pursuant to section 5- 12009 of the Code ( 55 ILCS 5/ 5- 

12009 ( West 1996)), the county board of zoning appeals votes on
any proposal submitted to the county board which creates a
variation to the zoning regulations. If any proposed variation
fails to receive, the approval of the board of appeals, a three- 

fourths vote of all the members of the county board is required
to pass the resolution, except in counties in which the county
board consists of three members, where only a two- thirds vote is
required. ( 55 ILCS 5/ 5- 12009 ( West 1996).) ' Further, under

section 5- 12014 of the Code ( 55 ILCS 5/ 5- 12014 ( West 1996)), a

hearing must be held before the county board of zoning appeals
before the county board may amend zoning regulations. 

With respect to regional planning commissions, section

5- 14001 of the Counties Code ( 55 ILCS 5/ 5- 14001 ( West 1996)) 

provides: 

Regional plan. Whenever in the judg- 
ment of the county board of any county, a

portion or all of said county as a region, 
should have a plan made for the general pur- 

pose of guiding and accomplishing a co- 
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ordinated, adjusted and harmonious develop- 
ment of said region, and of public improve- 
ments and utilities therein, and which plans

will in the judgment of the county board, in

accordance with the present and future needs

of the region and of the State, best promote

health, safety, morals, order, convenience, 

prosperity, efficiency and economy in the
process of development and the general wel- 

fare of said region, the county board is
hereby empowered by resolution of record to
define the boundaries of such region and to

createa- regional planning commission for.. the
making of a regional plan for such region so
defined. The number of members of such com- 

mission, their method of appointment, and

their power and authority in the making of
such plan, shall be such as the county board
may deem proper and not in conflict with law. 
Said Commission shall be a fact finding body
and shall make such investigations and gather

such statistics as it shall deem necessary
for the planning and development of said
region, and shall make a plan of said region

to include all matter which it may deem nec- 
essary for the development of the region as

provided above." 

The county regional planning commission serves as an
advisory board to the county board. The commissioners receive no

salary for their service but may be compensated on a per diem
basis with a mileage allowance for travel ( 55 ILCS 5/ 5- 14004

West 1996)). In general, plans of the region made by the
commission are advisory only. ( 55 ILCS 5/ 5- 14004 ( West 1996).) 

There are, however, limited exceptions to this rule when a city
or county is authorized to adopt a plan or parts of a plan by
official action. ( See 55 ILCS 5/ 5- 14004 and 5- 14006 ( West

1996) . ) 

Based upon this review of the respective duties of

county regional planning commission members and county zoning
board of appeal members, there is no apparent conflict in duties

which would prohibit a member of either body from properly and
faithfully performing all of the duties of a member of the other. 
It appears, therefore, that the office of member of a county
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regional planning commission is not incompatible with the office
of member of a county zoning board of appeals, including alter- 
nate members, and that one person may hold both offices simulta- 

neously. 

This conclusion is consistent with previous Attorney
Generals' opinions discussing the compatibility of the office of
regional planning commissioner and other county zoning officials. 
For example, in opinion No. S- 96, issued December 4, 1969 ( 1969

Ill. Att' y Gen. Op. 150), Attorney General Scott determinedthat

the offices of regional planning commission member and county
zoning commission member were not incompatible. Similarly, in

opinion No. UP - 1521, - issued February 10, 1966,. Attorney General
Clark advised that the office of regional planning commission
member was not incompatible with the office of county zoning
administrator. Copies of these opinions are enclosed for your

review. 

This is not an official opinion of. the Attorney Gen- 
eral. If we ' may be of further assistance, please advise. 

Sincerely, 

MICHAEL J. LUKE

Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Bureau

MJL: LAS: cj

Enclosures


