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COMPATIBILITY OF OFFICES: - 

Community College District Trustee
and Regional Board of School Trustee

The Honorable Julia R. Rietz

State' s Attorney, Champaign County
Courthouse

101 East Main Street

P. O. Box785

Urbana, Illinois 61801

January 26, 2006

Dear Ms. Rietz: 

I have your letter inquiring whether one person may simultaneously hold the
offices of community college district trustee and member of a regional board of school trustees. 
In accordance with your request, I will comment informally on your question. 

The common law doctrine of incompatibility of offices precludes simultaneous
tenure in two public offices where the constitution or a statute specifically prohibits the occupant

of either office from holding the other, or where the duties of the two offices conflict so that the
holder of one cannot, in every instance, properly and faithfully perform all of the duties of the
other office. People ex rel. Fitzsimmons v. Swailes, 101 Ill. 2d 458, 465 ( 1984); People ex rel. 

Smith v. Brown,.356 Ill. App. 3d 1096, 1098 ( 2005); People ex rel. Myers v. Haas, 145 III. App. 
283, 286 ( 1908). There is no constitutional or statutory provision which prohibits one person

from serving simultaneously as both a community college district trustee and a member of a
regional board of school trustees. The issue, therefore, is whether the duties of either office are

such that the holder of one cannot, in every instance, fully and faithfully discharge the duties of
the other. 
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Illinois is currently divided into 40 community college districts. 110 ILCS 805/ 3- 

1 ( West 2004). The powers of each district are exercised by a seven -member board of trustees. 
110 ILCS 805/ 3- 6, 3- 7 ( West 2004). Article 3 of the Public Community College Act (the Act) 
110 ILCS 805/ 3- 1 et seq. ( West 2004)) sets forth the powers and duties of a community college

board. See 110 ILLS 805/ 3- 21 through 3- 43 ( West 2004). As set out in section 3- 40 of the Act, 

among the board' s enumerated powers is the authority "[ t] o enter into contracts with any * * * 

educational institution, or governmental agency for providing or securing educational services." 
110 ILCS 805/ 3- 40 ( West 2004). 

Regional boards of school trustees are established pursuant to the provisions of

article 6 of the School Code ( 105 ILCS 5/ 6- 1 et seq. ( West 2004)). The.regional boards are

comprised of seven members elected from an educational service region ( that is, a portion of a

county, a county, or a multi -county area, if consolidation has occurred ( 105 ILCS 5/ 3A- 1 et seq. 
West 2004)). 105 ILCS 5/ 6- 2 ( West 2004). The board' s primary duty is to hear and decide

petitions for changes in school district boundaries by detachment, annexation, division, or
dissolution. 105 ILCS 5/ 7- 1, 7- 2, 7- 6 ( West 2004). The regional board is also authorized to hear

petitions by school districts seeking to withdraw from joint educational agreements. 105 ILCS

5/ 10- 22. 31a ( West 2004). Specifically, section 10- 22. 31a of the School Code ( 105 ILCS 5/ 10- 
22. 31a ( West 2004)) authorizes the regional board of school trustees to hear and act upon

petitions to withdraw from joint educational agreements entered into by school boards operating
under the authority of the School Code ( 105 ILCS 5/ 1- 1 et seq. ( West 2004)) and public

institutions of higher education. Section 10- 22. 31a provides, in pertinent part: 

Joint educational programs. To enter into joint agreements

with other school boards or public institutions of higher education. 

to establish any type of educational program which any district may
establish individually, to provide the needed educational facilities
and to employ a director and other professional workers for such
program. * * * Such agreement shall be executed on forms

provided by the State Board of Education and shall * * * provide

for the withdrawal ofdistricts from the joint agreement by petition
to the regional board ofschool trustees. Such petitions for
withdrawal shall be made to the regional board ofschool trustees
of the region having supervision and control over the
administrative district and shall be acted upon in the manner

provided in Article 7 for the detachment of territory from a school
district. ( Emphasis added.) 
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Although the School Code contains no general definition of "public institutions of

higher education," this phrase is uniformly defined in various statutes to include community
college districts established or authorized by the General Assembly. See, e. g., 105 ILCS 5/ 30- 

15. 25 ( West 2004) ("' Public institution of higher education' includes: * * * the public community
colleges of the State"); 110 ILCS 205/ 1 ( West 2004) ("' Public institutions of higher education': 

the public community colleges of the State"); 110 ILCS 979/ 10 ( West 2004) (" Public

institution of higher education' means an Illinois public university or Illinois community
college"). It is apparent, therefore, that section 10- 22. 31a of the School Code and section 3- 40 of

the Act together authorize agreements for joint educational programs between local school

boards and community college districts. These agreements, by express statutory provision, must
provide for the withdrawal of a participating school district by petition submitted to the regional
board of school trustees having supervision and control over the designated administrative
district. A regional board of school trustees receiving such a petition must act upon it in the
manner provided in article 7 of the School Code ( 105 ILCS 5/ 7- 01 et seq. ( West 2004)) for

detachment of territory from a school district. Under section 7- 6 of the School Code ( 105 ILCS
5/ 7- 6 ( West 2004)), this procedure includes the filing of a petition for withdrawal, notice, and a
public hearing. See also 105 ILCS 5/ 7- 2 ( West 2004). Following the public hearing, the
regional board of school trustees must " determine whether it is to the best interests of the schools

of the area and the educational welfare of the pupils that such [ withdrawal] * * * be granted[.]" 

105 ILCS 5/ 7- 6( i) (West 2004). 

A member of a regional board of school trustees has a duty to impartially render a
decision in a proceeding subject to section 7- 6 of the School Code. A community college district
trustee has a concomitant duty to represent and protect the interests of the community college
district that he or she serves. Ill. Att'y Gen. Op. No. 94- 021, issued October 25, 1994. The duties
of the offices of community college district trustee and member of a regional board of school
trustees will conflict whenever the regional board of school trustees is asked to determine

whether a school district may withdraw from a joint educational agreement with the community
college district whose interests the community college district trustee represents. 

It is the existence of the potential for a conflict in duties, whether that conflict

ever arises, that renders two offices incompatible. See Brown, 356 I11. App. 3d at 1100 ( 2005); 

1976 Ill. Att'y Gen. Op, 232. Therefore, the offices of community college district trustee and
member of a regional board of school trustees are incompatible, and one person cannot hold both

offices simultaneously. 
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This is not an official opinion of the Attorney General. If we may be of further
assistance, please advise. 

truly yours, 

LYNN E. PATTON

Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Bureau

LEP: CIE: an
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GOVERNMENTAL ETHICS AND

CONFLICT OF INTEREST: 

County Board Member and Member
of Regional Board of School Trustees

Honorable Rod Irvin

State' s Attorney,- Fayette County
Fayette County Courthouse
221 South Seventh Street

Vandalia, Illinois 62471

Dear Mr. Irvin: 

I have your letter wherein you inquire whether a member
of the Regional Board of School Trustees for Bond, Fayette and

Effingham Counties may continue to hold that office after having
been elected to the county board of Fayette County. Because your

inquiry can be answered by reference to a statute, I. do not

believe that the issuance of an official opinion of the Attorney
General is required. I will, therefore, comment informally upon
the issue you have raised. 

At common law, two public offices are incompatible: 

when the written law of a state

specifically prohibits the occupant of either
one of the offices in question from holding
the other and, also, where the duties of

either office are such that the holder of the
office cannot in every instance, properly and

fully, faithfully perform all the duties of
the other office. This incompatibility may
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arise from multiplicity of business in the
office or the other,. considerations of public

policy or otherwise. 

People ex rel. Myers v. Haas ( 1908), 145

I11. App. 283, 286.) 

The common law of England, including the doctrine of incompati- 
bility, continues in force in this State, except to the extent

that it has been superseded by statute. ( 5 ILCS 50/ 1 ( West

1992); People v. Swanson ( 1930), 340 I11. 188, 194).) Section

1. 2 of the Public Officer Prohibited Activities Act ( 50 ILCS. 

105/ 1. 2 ( West 1993 Supp.)), which was added by Public Act 88- 471, 
effective September 1, 1993, provides that "[ a] member of a

county board in a county having fewer than 40, 000 inhabitants, 
during the term for which he or she is elected, may. also hold the
office of member of the * * * regional board of school trustees

11

It is my understanding that the population of Fayette
County was, according to 1990 census data, 20, 893 inhabitants. 

George H. Ryan, Secretary of State, Illinois Blue Book 1993- 1994

415 ( 1993).) It appears, therefore, that under section 1. 2 of

the Public Officer Prohibited Activities Act, a member of the

county board of Fayette County may simultaneously hold the office
of member of the regional board of. school trustees for the region

including Fayette County. To the extent that the doctrine of

incompatibility of offices might otherwise be applicable to those
offices, the action of the General Assembly has superseded the
common law. 

This is not an official opinion of the Attorney
General. If we may be of further assistance, please advise.. 

Very truly yours, 

MICHAEL J. LUKE

Senior Assistant Attorney General
Acting Chief, Opinions Bureau. 

MJL: SJR: dn' 
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COMPATIBILITY, OF OFFICES: 

Regional Board of School

Trustee and Member of County

Zoning Board of Appeals

Honorable Dennis Schumacher

State' s Attorney, Ogle County

Cdunty Court House
Oregon, Illinois 61061 - 0395

ATTENTION: Douglas Floski

Assistant State' s Attorney

Dear Mr. Schumacher: 

I have your letter wherein you inquire whether one
person can simultaneously serve as a member of a regional board
of school trustees and as a member of a county zoning board of
appeals. Due to the nature of your question,. I do not believe

that an official opinion of the Attorney General is. necessary. 
I will, however, comment informally upon the question that you
pose. 

Incompatibility arises where the constitution or a
statute specifically prohibits the occupant of one office from
holding another, or where the duties of the two offices are . 

such that the ' holder of one cannot, in every instance, fully

and faithfully discharge the duties of the other. Roaers v. 

Village of Tinley Park et al. ( 1983), 116 In. App. 3d 437, 

440- 41; People ex rel. Myers v. Haas ( 1908),* 145 Ill. App. 283, 

286. 
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Section 6- 3 of The School Code ( I11. Rev. Stat. 1987, 

ch. 122, par. 6- 3) provides: 

Eligibility for trustee' s office. No

person shall be eligible to the office of member

of the regional board' of school trustees who is
not a voter of the educational service region and
qualified to vote in the election for members of
the regional board of school trustees, or who is

a member of a school board, or who is a school

board employee, or who holds anv county office." 

Emphasis added.) 

You ask whether a member of a county zoning board of appeals
holds a " county office" within the meaning of section 6- 3, 
thereby making him ineligible to hold the office of regional
board of school trustee. 

The term " county office" is not defined in The School

Code. ( I11. Rev. Stat. 1987, ch. 122, par. 1- 1 et sea.) In

the absence of a contrary statutory definition, however, words

used in a statute are to be given their popularly understood

meaning, or their commonly accepted dictionary interpretation. 
Beck v. Board of Education of Harlem Consolidated School

District No. 122 ( 1976) , 63 I11. 2d 10, 13- 14; Bowes et al. v. 

CY'ta of Chicago et al. ( 1954), 3 Ill. 2d 175, 200- 201.) 

Webster' s Third New International Dictionary defines an
office" as follows: . 

a. special duty, charge, or position

conferred by an exercise of governmental
authority and for a public purpose : a position

of authority to exercise a public function and to
receive whatever emoluments' may belong to it

Webster' s Third New International

Dictionary 1567 ( 1981 ed.).) 

In its most general sense, the term " county officer" applies to

an officer whose territorial jurisdiction is co - extensive with
the county for which he is elected or appointed. Ramsay v. 

VanMeter ( 1921), 300 I11. 193, 200; People of the State of

Illinois v. Evans ( 1910), 247 I11. 547, 555. 

A board of appeals, consisting of members serving

fixed terms, is created by section 3. 2 of " AN ACT in relation

to county. zoning" ( I11. Rev. Stat. 1987, ch. 34, par. 3155), 

which provides in part: 
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The presiding officer of the county board
with the advice and consent of the county board
shall appoint a board of appeals consisting of 5
members to serve respec,. vely fot the following
terms: One for one year, one for 2 years, one

for 3 years, one for 4 years and one for 5 years, 
the successor to each member so appointed to
serve for a term of 5 years. In counties of less

than 1, 000, 000 population the presiding officer

of the county board with the advice and consent
of the county board may appoint an additional 2
members to serve for a term of 5 years. At the

end of the term of the 2 additional members, the

county board may provide for the appointment of
successors in the same manner or may allow the
board of appeals to revert to a membership of 5. 

The appointing authority shall have the
power to remove any member of the board for
cause, after public hearing. Vacancies shall be

filled by the appointing authority for the
unexpired term of any member whose place has
become vacant. * * *" 

In pinion No. 273, issued April 11, 1962, Attorney General

Clark advised that members of the board of appeals are
officers, stating as follows: 

It would thus seem that the members of the
board ofappeals have been delegated some of the
functions of government to be exercised by such
members for the benefit of the public. The

members hold permanent positions for fixed terms
with continuous duties. 

I conclude that members of the board of
appeals are officers. * * * 

1962 I11. Att' y Gen. Op. 308, 310.) 

Moreover, it appears that members of the board of
appeals are county officers within the generally recognized
meaning of that term. • They are appointed by the presiding
officer of the county board with the advice and consent of the
county board. Their power and duties are co - extensive with the

county. They serve for fixed terms and exercise governmental
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authority for a county in hearing and deciding various county
zoning matters. Since members of the board of appeals are

county officers, it appears that, pursuant to. section 6- 3 of

The School Code, they are ineligible to serve as members of the
regional board of school truste. s. 

This is not an' official opinion of the Attorney
General. If we may be of further assistance, please advise. 

Very truly yours, 

MICHAEL J. LUKE

Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Division


