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Dear Mr. Hood: 

I h n which yOu state: 

T questio as been raised by the Jackson
C ty Boar s to whether a member of the

ty Boab ay serve as a member of the
Co ng Commission created by the
Cozen

I have reviewed your Opinion No. NP - 165 dated

April 27, 1970 on this issue. In light of

recent conflict of interest opinions and ethics

legislation, I am requesting your opinion as

to the continued validity of the conclusion
reached in the 1970 Opinion on the above ques- 
tion. Thank you for your cooperation. in this

regard." 
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In relation t your. specific question, it is my

opinion that recent ethics legislation and conflict of interest

opinions are not directly relevant to a determination of whether

a member of a county board may serve as a member of a county

building commission created by that county board. The Illinois

Governmental Ethics Act ( I11. Rev. Stat. 1973, ch. 127, par. 

601- 101 et Rm.) requires disclosure of economic interests by. 

government officers in seeking to protect independence of judg- 

ment. Recent conflict of interest opinions concern prohibitions

leveledagainst types of employment or privately held economic

interests adjudged by the legislature and courts to have pre- 

vented public officials from giving the public that impartial

and faithful service which they are duty- bound to render and

which the public has every right to demand. ( People v. Adduci, 

412 Ill. 621; P.anoazo v. City of Rockford, 306 I11. App. 443.). 

In contrast, my opinion No. NP - 165 wasconcerned with the com- 

patibility of two public offices, county board member and member

of the public building commission. Incompatibility as measured

by the common law test of People v. Haas, 145 I11. App. 283, 

does not require a finding of pecuniary conflict of interest. 
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Incompatibility will be found where the Constitution or a statute

specifically prohibits the occupants of either of two offices

from holding the other, or where, because of the duties of either

office a conflict in interest may arise, or where the duties of

either office are such that the holder of one cannot in every

instance properly and faithfully perform all the duties of the

other. In short, the compatibility doctrine involves a deter- 

mination of public policy which prohibits the concurrent holding

of two public offices by the same person. 

In relation to compatibility of the offices of county

board member and member of the county building commission, it is

not necessary to reach the common law of incompatibility as the

General Assembly has specifically provided that the two offices

in question may be held concurrently. This argument draws sup- 

port from section 6 of the Public Building Commission Act ( Ill. 

Rev. Stat. 1973, ch. 85, par. 1036) which specifically provides: 

6. Each person appointed as a member of

the Board of Commissioners shall qualify by taking

and subscribing to an' oath to uphold the Consti- 
tution of the United States and of the State of

Illinois and to well and faithfully discharge
his duties, which oath shall be filed with the

Secretary of the Commission. 
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Commissioners shall be persons experienced

in real estate management, building construc- 
tion or finance. The fact that a person is an

officer or employee of any municipal corpora- 

tion, including the county seat or county board

or any municipality with 3, 000 or more inhabi- 
tants which adopted the original resolution or

any other municipal corporation which joined in
the organization of the Commission, shall not

disqualify that person from being a Commissioner
of a Public Building Commission. No person who

is appointed as a Commissioner of a Public Build- 

ing Commission shall have a financial interest
in the creation of or in the continued existence

of the Public Building Commission. No Commis- 

sioner shall acquire any interest, direct or

indirect in any contract or proposed contract of
the Public Building Commission, or in any land, 
building or buildings or other property or
facilities in which the Public Building Commis- 
sion has an interest. If any Commissioner at
any time holds or controls an interest, direct

or indirect in any property which the Public
Building Commission is about to acquire, he

shall disclose the s&me in writing to the Com- 
mission and such disclosure shall be entered upon

the minutes of the Board of Commissioners. As

amended by act approved Aug. 20, 1965." ( Emphasis

added . ) 

As you have noted there is an apparent discrepancy

between the language of the above cited section and that of

section 1 of " AN ACT to prevent fraudulent and corrupt practices

in the making or accepting of official appointments and contracts

by public. officers" ( I11. Rev. Stat. 1973, ch. 102, par. 1), 

which provides: 
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1. No member of a county board, during
the term of office for which he is elected, may

be appointed to, accept or hold any office other
than chairman of the county board or member of
the regional planning commission by appointment
or election of the board of which he is a member. 

Any such prohibited appointment or election is
void. This Section shall not preclude a member

of the county board from being selected or from
serving as a member of the County Personnel Ad- 
visory Board as provided in Section 12- 17. 2 of

The Illinois Public Aid Code', approved April 11, 

1967, as amended, or as a member of a County Ex- 

tension Board as provided in Section 7 of the

County Cooperative Extension Law', approved Au- 

gust 2, 1963, as amended." 

It is my opinion, however, that this apparent discre- 

pancy may be resolved by reference to the ordinary rules of

statutory construction. Section 6 of the Public Building Com- 

mission Act ( III. Rev. Stat. 1973, ch. 85, par. 1036) states

that where a person is a member of a county board, such member- 

ship shall not disqualify that person from membership on the

Public. Building Commission. Section 1 of the Corrupt Practices

Act ( Ill; Rev. Stat. 1973, ch. 102, par. 1), however, precludes

a county board member from holding another office by appointment

of the county bOard during the term to which he is elected, sub- 

ject to certain exceptions specified within the paragraph itself. 
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It is the rule in Illinois that, where an inconsistency exists

between two statutes, one general and one specific, the specific

statute will prevail in relation to the inconsistency. ( East

Maine Tp. Community Ass' n. v. Pioneer Trust & Say. Bank, 15 Ill. 

App. 250; People. v. Hale, 55 Ill. App. 2d 260; Jansen v. Illinois

Municipal Retirement Fund, 58 Ill. 2d 97.) This is especially

true where the •special Act is enacted at a later date. ( Bowes v. 

City of Chicago, 3 Ill. 2d 175; In Re Gubalas Estate, 81 Ill. 

App. 2d 378.) Consequently, as I noted in my opinion No. NP - 165, 

the provisions of section 6 of the Public Building Commission Act

Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 85, par. 1036) being specific and en- 

acted later in point of time, prevail over those of section 1 of

the Corrupt Practices Act ( Ill. Rev. Stat. 1973, ch. 102, par. 1) 

to the extent of any inconsistency. I, therefore, am of the

opinion that the General Assembly intended by promulgation of

section 6 of the Public Building Commission Act ( Ill. Rev. Stat. 

1973, ch. 85, pare 1036) to permit county board members to serve

asmembert; l' of the Public Building Commission. 

It is a cardinal rule in the construction of Illinois

statutes that they should be construed to give effect to the
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intent of the General Assembly as expressed in the statute. ( Tan

v. Tan, 3 I11. App. 3d 671; Hardway v. Board of Education of

Lawrenceville Twp. High School Dist. No. 7, 1 I11. App. 3d 2981

Lincoln National Life Ins. Co. v. McCarthy, 10 III. 2d 459.) Con- 

sequently, the statutory provisions in question must be construed

to permit the contemporaneous and concurrent holding of the

offices of county board member• and member of the. public building

commission. It is not necessary, in the present case, to apply

the common law rule in reference to compatibility. 

Very truly yours, 

ATT O R N E Y GENERAL


