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COUNTIES: 

Appointment of County Board' 
Member to Port District Board

The Honorable George. Shadid

Senate Majority Caucus Whip
127 State Capitol Building
Springfield, Illinois 62706

Dear Senator Shadid: 

I have your letter wherein you inquire whether it is
permissible for the chairman of a county board to appoint a
member of that board to serve as a member of the Heart of
Illinois Regional Port District Board. Because of, your need for
an expedited response, I will comment informally upon the
question you have raised. 

The Heart of Illinois Regional Port District was
created by Public Act 93- 262, effective July 22, 2003 ( to be

codified at 70 ILCS 1807/ 1 et seq.). Section 100 of the Act ( to
be codified at 70 ILCS 1807/ 100) provides, in pertinent part: 

Heart of Illinois Regional Port District
Board; compensation. The governing and
administrative body of the district shall be
a board. consisting of 9 members, to be known

as the Heart of Illinois Regional Port
District Board. Members of the Board shall
be residents of a county whose territory, in
whole or in part, is embraced by the district
and persons of recognized business ability.. 
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Section 105 of the Act ( to be codified at 70 ILCS 1807/ 105) 

provides, in part: 

Board; appointments; terms of office; 

certification and oath. The Governor, by and
with the advice • and consent of the Senate, 

shall appoint 3 members of the Board. Of the

3 members appointed by the Governor, at least

one must be a member of a labor organization, 

as defined in Section 3 of the Workplace

Literacy Act. If the Senate is in recess

when the appointment is made, the Governor

shall make a temporary appointment until the
next meeting of the Senate. The county board
chairmen of Tazewell; Woodford, Peoria, 

Marshall, Mason, and Fulton Counties shall

each appoint one member of the Board with the

advice and consent of their respective county
boards. ( Emphasis added.) 

With respect to appointments made by the county board, section 1

of the Public Officer Prohibited Activities Act ( 50 ILCS 105/ 1

West 2002)) provides: 

No member of a county board, during the
term of office for which he or she is
elected, maybe appointed to, accept, or hold

any office other than ( i) chairman of the

county board or member of the regional
planning commission by appointment or
election of the board of which he or she is a
member * * * unless he or she first resigns

from the office of county board member or
unless the holding of another office is
authorized by law. Any such prohibited
appointment or election is void. 

In opinion No. 80- 030, issued September 22, 1980, 

Attorney General Fahner addressed the analogous issue of whether
it was permissible for a member of an appointing authority to be
appointed to the governing board of the Jackson - Union Counties
Regional Port District. Citing section 1 of " AN ACT to prevent

fraudulent and corrupt practices, etc." ( now section 1 of the

Public Officer Prohibited Activities Act), Attorney General
Fahner concluded, inter alia, that a county board member was
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prohibited from being appointed by the county board to serve in
that capacity. Although there have been several amendments to

section 1 of the Public Officer Prohibited Activities Act since

opinion No. 80- 030 was issued, the prohibition against the

appointment of county board members to other offices remains
essentially unchanged. Consequently, it appears that a member of

a county board cannot be appointed by the county board chairman, 
with the advice and consent of the county board, to membership on
the Port District Board. 

You have further inquired whether the chairman of a

county board would be prohibited from appointing himself or
herself to the Port District Board. County board chairmen may be
selected from the membership of the board, or may be elected by
the voters of the county. When the county board chairman is
selected from the membership of the board ( 55 ILCS 5/ 2- 1003 ( West

2002)), the only additional power accruing to that position is
the right to preside over the meetings of the county board. ( See

Bouton v. Board of Supervisors of McDonouah County ( 1877), 84

I11. 384, 394.) In those instances, a county board chairman, 

being a member of the board, would also be prohibited by section
1 of the Public Officer Prohibited Activities Act from appointing
himself or herself, with the consent of the county board, to the

Port District Board. 

With. respect to a county board chairman who is elected
by the voters of the county, in counties of less than 450, 000

population, a popularly elected county board chairman " may either

be elected as a county board member or elected as the chairman
without having first been elected to the board." ( 55 ILCS 5/ 2- 

3007 ( West 2002).) Where election to the county board is a
requirement for election as chairman, there is no question but

that the chairman would beprohibited by section 1 of the Public
Officer Prohibited Activities Act from appointing himself or
herself to the Port District Board. Moreover, it appears that a

popularly elected chairman who is not required first to be
elected to the board would be precluded under common law
principles from appointing himself or herself to the Port
District Board, regardless of whether the provisions of section 1

of the Public Officer Prohibited Activities Act would be strictly
applicable. 

Under the common law, two offices are considered to be

incompatible where one has the power to appoint the incumbent of
the other. ( See Ehlinger v. Clark ( Tex. 1928), 8 S. W. 2d 666, 
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674: "[ i] t is because of the obvious incompatibility of being
both a member of a body making the appointment and an appointee
of that body that the courts have with great unanimity throughout
the country declared that all officers who have the appointing
power are declared to be disqualified for appointment to the
offices to which they may appoint"; see also 1917- 1918 I11. Att' y

Gen. Op. 781; State v. Thompson ( Tenn. 1952), 246 S. W. 2d 59, 61- 

2.) The common law is the law of this State until repealed or

modified by statute. ( City of Chicago v. Nielsen ( 1976), 38 I11. 

App. 3d 941.) Section 1 of the Public Officer Prohibited

Activities Act merelycodifies, but does not repeal or modify, 

the common law principle enunciated above. Therefore, being the

appointing authority, it is clear that a popularly elected county
board chairman who is not required to be elected as a county
board member is nonetheless disqualified from appointing himself
or herself' to the Port District Board. 

This is not an official opinion of the Attorney
General. If we may be of further assistance, please advise. 

Very truly yours, 

MICHAEL J. LUKE

Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Bureau
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