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December 19, 2003

COUNTIES: 

Appointment of County Board
Member to Port District Board

The Honorable George Shadid

Senate Majority Caucus Whip
127 State Capitol Building
Springfield, Illinois 62706

Dear Senator Shadid: 

I have your letter wherein you inquire whether it is
permissible for the chairman of a county board to appoint a
member of that board to serve as. a member of the Heart of
Illinois Regional Port District Board. Because of. your need for
an expedited response, I will comment informally upon the
question you . have raised. 

The Heart of Illinois Regional Port District was
created by Public Act 93- 262, effective July 22, 2003 ( to be
codified at 70 ILCS 1807/ 1 et seq.). Section 100 of the Act ( to
be codified at 70 ILCS 1807/ 100) provides, in pertinent part: 

Heart of Illinois Regional Port District
Board; compensation. The governing and
administrative body of the district shall be
a board consisting of 9 members, to be known

as the Heart of Illinois Regional Port
District Board. Members of the Board shall
be residents of a county whose territory, in

whole or in part, is embraced by the district
and persons of recognized business ability.. 
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Section 105 of the Act ( to be codified at 70 ILCS 1807/ 105) 

provides, in part: 

Board; appointments; terms of office; 

certification and oath. The Governor, by and
with the advice and consent of the Senate, 

shall appoint 3 members of the Board. Of the

3 members appointed by the Governor, at least

one must be a member of a labor organization, 

as defined in Section 3 of the Workplace

Literacy Act. If the Senate is in recess

when the appointment is made, the Governor

shall make a temporary appointment until the" 
next, meeting of the Senate. The county board

chairmen of Tazewell, Woodford, Peoria, 

Marshall, Mason, and Fulton Counties shall

each appoint one member of the Board with the

advice and consent of their respective county
boards. ( Emphasis added.) 

With respect to appointments made by the county board, section 1

of the Public Officer Prohibited Activities Act ( 50 ILCS 105/ 1

West 2002)) provides: 

No member of a county board, during the
term of office for which he or she is

elected, may. be appointed to, accept, or hold

any office other than ( i) chairman of the

county board or memberof the regional
planning commission by appointment or
election of the board of which he or she is a

member.* * * unless he or she first resigns

from the office of county board member or
unless the holding of another office is
authorized by law. Any such prohibited
appointment or election is void. 

In opinion No. 80- 030, issued September 22, 1980, 

Attorney General Fahner addressed the analogous issue of whether
it was permissible for a member of an appointing authority to be
appointed to the governing board of the Jackson - Union Counties
Regional Port District. Citing section 1 of " AN ACT to prevent

fraudulent and corrupt practices, etc." ( now section 1 of the

Public Officer Prohibited Activities Act), Attorney General
Fahner concluded, inter alia, that a county board member was
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prohibited from being appointed by the county board to serve in
that capacity. Although there have been several amendments to

section 1 of the Public Officer Prohibited Activities Act since

opinion No. 80- 030 was issued, the prohibition against the

appointment of county board members to other offices remains
essentially unchanged. Consequently, it appears that a member of

a county board cannot be appointed by the county board chairman, 
with the advice and consent of the county board, to membership on
the Port District Board. 

You have further inquired whether the chairman of a

county board would be prohibited from appointing himself or
herself to the Port District Board. County board chairmen may be
selected from the membership of the board, or may be elected by
the voters of the county. When the county board chairman is
selected from the membership of the board ( 55 ILCS 5/ 2- 1003 ( West

2002)), the only additional power accruing to that position is
the right to preside over the meetings of the county board. ( See

Bouton v. Board of Supervisors of McDonough County ( 1877), 84

I11. 384, 394.) In those instances, a county board chairman, 
being a member of the board, would also be prohibited by section
1 of the Public Officer Prohibited Activities Act from appointing
himself or herself, with the consent of the county board, to the

Port District Board. 

With respect to a county board chairman who is elected
by the voters of the county, in counties of less than 450, 000

population, a popularly elected county board chairman " may either

be elected as a county board member or elected as the chairman
without having. first been elected to the board." ( 55 ILCS 5/ 2- 

3007 ( West 2002).) Where election to the county board is a
requirement for election as chairman, there is no question but

that the chairman would be prohibited by section 1 of the Public
Officer Prohibited Activities Act from appointing himself or
herself to the Port District Board. Moreover, it appears that a

popularly elected chairman who is not required first to be
elected to the board would be precluded under common law
principles from appointing himself or herself to the Port
District Board, regardless of whether the provisions of section 1

of the Public Officer Prohibited Activities Act would be strictly
applicable. 

Under the common law, two offices are considered to be

incompatible where one has the power to appoint the incumbent of
the other. ( See Ehlinger v. Clark ( Tex. 1928), 8 S. W. 2d 666, 
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674: "[ i] t is because of the obvious incompatibility of being
both a member of a body making the appointment and an appointee
of that body that the courts have with great unanimity throughout
the country declared that all officers who have the appointing
power are declared to be disqualified for appointment to the
offices to which they may appoint"; see also 1917- 1918 I11. Att' y

Gen. Op. 781;. State v. Thompson ( Tenn. 1952), 246 S. W. 2d 59, 61- 

2.) The common law is. the law of this State until repealed or
modified by statute. ( City of Chicago v. Nielsen ( 1976), 38 I11. 

App. 3d 941.) Section 1 of the Public Officer. Prohibited

Activities Act merely codifies, butdoes not repeal or modify, 

the common law principle enunciated above. Therefore, being the

appointing authority, it is clear that a popularly elected county
board chairman who is not required to be elected as a county
board member is nonetheless disqualified from appointing himself
or herself' to' the Port District Board. 

This is not an official opinion of the Attorney

General. If we may be of further assistance, please advise. 

Very truly yours, 

MICHAEL J. LUKE

Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Bureau

MJL: an
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October 15, 2004

COMPATIBILITY OF OFFICES: 

County Board Chairman Elected
At -Large and County Liquor Control
Commissioner; County Board Chairman
Elected At -Large and County Emergency
Services and Disaster Agency Coordinator

The Honorable Stewart J. Umholtz

State' s Attorney, Tazewell County
342 Court Street, Suite 6

Pekin, Illinois 61554- 3298

Dear Mr. Umholtz: 

I have your letter wherein you inquire whether it is permissible for a county board
chairman who is elected at -large: • 

1) to serve simultaneously as the county liquor control
commissioner and to receive compensation therefor; and

2) to serve simultaneously as the county Emergency Services and
Disaster Agency coordinator and receive compensation for
performing those duties? 

As background, your letter states that the chairman of the Tazewell County board is elected at - 
large by the voters of the county rather than being elected by the members of the county board. 
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Because of the nature of your inquiry, I do not believe that the issuance of an official opinion is
necessary. I will, however, comment informally upon the questions you have raised. 

With regard to your first inquiry, sections 4- 2 and 4- 3 of the Liquor Control Act of
1934 ( 235 ILCS 5/ 4- 2, 4- 3 ( West 2002)) respectively provide, in pertinent part: 

The mayor or president of the board of trustees of each city, 
village or incorporated town, and the president or chairman of the
county board, shall be. the local liquor control commissioner for
their respective cities, villages, incorporated towns and counties, 

and shall be charged with the administration in their respective

jurisdictions of the appropriate provisions of this Act and of such

ordinances and resolutions relating to alcoholic liquor as may be
enacted[.] 

The city council of each city and the president and board of
trustees of each village and incorporated town and the county
board are authorized to fix and pay compensation to the local

liquor control commissioner of the particular city, village, 
incorporated town or county[.] ( Emphasis added.) 

It is well established that where the language of a statute is clear and

unambiguous, it must be given effect as written. Land v. Board ofEducation ofthe City of
Chicago, 202 Ill. 2d 414, 426 ( 2002). Under the plain language of section 4- 2 of the Liquor

Control Act, the county board chairman is expressly designated to serve as the county liquor
control commissioner. The language of the section makes no distinction between a county board
chairman who is elected at -large and a county board chairman who is elected by the members of
the county board. Therefore, because county board chairmen are required by express statutory
provision to serve as county liquor control commissioners, without reference to the manner of
their selection, a county board chairman who is elected at -large may serve simultaneously in that
capacity. 

Further, section 4- 3 of the Liquor Control Act expressly provides that the " county
board * * * [ is] authorized to fix and pay compensation to the local liquor control
commissioner." Again, no distinction is made between chairmen elected at -large and those

elected by the members of the county board. Construing sections 4- 2 and 4- 3 of the Liquor
Control Act together, it is clear that the county board chairman is eligible to receive additional
compensation for serving as the liquor control commissioner. Because the county board
chairman serves by virtue of that office as the county liquor control commissioner, however, any
compensation provided must be established in accordance with the provisions of section 2 of the
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Local Government Officer Compensation Act (50 ILCS 145/ 2 ( West 2002)) ( compensation of

elected officers of units of local government must be fixed at least 180 days before the beginning
of the terms of the officers) and article VII, section 9( b), of the Illinois Constitution of 1970

which prohibits a change in the salary of an elected officer of a unit of local government that
takes effect during the term for which the officer is elected). Consequently, a county board
chairman who is elected at -large may receive additional compensation for serving as the county
liquor control commissioner, if the additional compensation is set in accordance with the

applicable constitutional and statutory provisions. 

Your second inquiry addresses the issue of whether a county board chairman who
is elected at -large may serve simultaneously as the county Emergency Services and Disaster
Agency ( ESDA) coordinator. In contrast to the position of county liquor control commissioner, 
the statutes are silent on the question of whether a county board chairman may also serve as
county ESDA coordinator. Under the common law, however, two public offices are deemed to
be incompatible where one of the public offices has the power to appoint the incumbent to the
other public office. See Ehlinger v. Clark, 8 S. W.2d 666, 674 ( Tex. 1928) (" It is because of the

obvious incompatibility of being both a member of a body making the appointment and an
appointee of that body that the courts have with great unanimity throughout the country declared
that all officers who have the appointing power are disqualified for appointment to the offices to
which they may appoint."); State v. Thompson, 246 S. W. 2d 59, 61- 62 ( Tenn. 1952); 1917- 1918

Ill. Att'y Gen. Op. 781. 

Based upon the foregoing, a countyboard chairman may not serve simultaneously
as the county ESDA coordinator, if: ( 1) the position of ESDA coordinator is a public office; and

2) the county board chairman appoints the ESDA coordinator. With respect to the latter issue, 
under the language of subsection 10( i) of the Illinois Emergency Management Agency Act (the
Emergency Management Act) (20 ILCS 3305/ 10( i) ( West 2002)), the ESDA coordinator is

appointed by the " principal executive officer of the political subdivision," a phrase that is defined

to refer to the county board chairman. See 20 ILCS 3305/ 4 ( West 2003 Supp.). It must be

determined, however, whether the position of county ESDA coordinator constitutes a public
office. 

In Midwest Television, Inc. v. Champaign - Urbana Communications, Inc., 37 I11. 

App. 3d 926, 931 ( 1976), the appellate court delineated the criteria to be used when determining
whether a position constitutes a public office, stating: 

The characteristics of a public office are generally agreed upon, 
although the distinction between an office and employment may be
vague in particular fact situations. The characteristics of a public
office include: ( 1) creation by statute or constitution; ( 2) exercise
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of some portion of the sovereign power; ( 3) a continuing position
not occasional or contractual; ( 4) fixed tenure; ( 5) an oath is

required; ( 6) liability for misfeasance or nonfeasance; and ( 7) the
official has an independence beyond that of employees. 

The court further indicated that "[ n] ot all [ of] these factors are required in order to determine that

a position is an office." Midwest Television, Inc. v. Champaign - Urbana Communications, Inc., 

37 I11. App. 3d at 932. The most important of the factors, however, is the exercise of some
portion of the sovereignty of the State. People v. Brady; 302 Ill. 576, 582 ( 1922). 

Applying the several indicia of public office to the position of county ESDA
coordinator, the position qualifies as a public office. The position of ESDA coordinator is

created by a statute, in this case, subsection 10( i) of the Emergency Management Act. A review
of the duties of the ESDA coordinators indicates that, among other things, the ESDA
coordinators possess direct responsibility for. the organization, administration, training and
operation of the emergency services and disaster agency, subject only to the direction and control
of the county board chairman ( 20 ILCS 3305/ 10( i) ( West 2002)), and the authority to execute and

enforce the orders,, rules and regulations as may be made by the Governor under the authority of
the Emergency Management Act. 20 ILCS 3305/ 18( b) ( West 2002). In carrying out these duties, 
the ESDA coordinators exercise a portion of the sovereign power to preserve the public health

and the public peace. See generally 20 ILCS 3305/ 2 ( West 2002); People ex rel. Barmore v. 

Robertson, 302 Ill. 422 ( 1922); City of Chicago v. Chicago League Ball Club, 196 Ill. 54 ( 1902). 
Because counties generally are required to maintain an emergency services and disaster agency
20 ILCS 3305/ 10( b) ( West 2002)) and because the county board chairman is required to appoint

the ESDA coordinator ( 20 ILCS 3305/ 4 ( West 2003 Supp.); 20 ILCS 3305/ 10( i) ( West 2002)), 

the position of ESDA coordinator is one of continuing existence. It is not occasional or
contractual. 

Although the Emergency Management Act contains no specified term of office, 
section 20 of the Emergency Management Act (20 ILCS 3305/ 20 ( West 2002)) requires the filing
of a written oath by all persons " appointed to serve in any capacity in * * * an emergency
services and disaster agency." The ESDA coordinators also are subject to penalties for

misfeasance and nonfeasance to the same extent as other local governmental officers and

employees. See 20 ILLS 3305/ 15 ( West 2002); 745 ILCS 10/ 1- 101 et seq. ( West 2002). Finally, 
a review of the statutory duties of the ESDA coordinators indicates a degree of discretion not
generally granted to employees. As previously noted, the ESDA coordinators possess direct
responsibility for the organization, administration, training and operation of the emergency
services and disaster agency, subject only to the direction and control of the county board
chairman, and the authority to execute and enforce the orders made by the Governor. 
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When considered as a whole, the position of county ESDA coordinator appears to
satisfy the criteria for a public office. The most important of the indicia have been satisfied: the
ESDA coordinators exercise a portion of the sovereign power; their positions are created by
statute; and they subscribe an oath of office. Because officers who have appointing power are
disqualified for appointment to the offices to which they appoint, a county board chairman who is
elected at -large may not simultaneously hold the office of county ESDA coordinator. Having
resolved your second question in the negative, the issue of whether the county board chairman is
eligible to receive additional compensation for serving as the county ESDA coordinator is
rendered moot. 

This is not an official opinion of the Attorney General. I apologize for the delayed
response to your inquiry. If we may be of additional assistance, please advise. 

Ve truly yours, 

LYNN E. PA ON

Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Bureau


