"OFFICE OF THE ATTORNEY GENERAL
STATE OF ILLINOIS .

Lisa Madigan :
ATTORNEY GENERAL October 2, 2008

I-08-027

' COMPATIBILITY OF OFFICES:
County Board of Health Member
and City Council Member

The Honorable Michael L. Wepsiec
State's Attorney, Jackson County
Jackson County Courthouse
Third Floor o

Murphysboro, Il]1n01s 62966

Dear Mr. Wepsiec:

I'have your letter inquiring whether the offices of city council member and county
- board of health member are compatible. For the reasons discussed below, the offices of city
council member and county board of health member are incompatible, and, therefore, one person
may not hold both offices simultaneously.

'BACKGROUND

Based on the information you have provided, it appears that the Jackson County
Health Department operates under division 5-25 of the Counties Code (55 ILCS 5/5-25001 et
seq. (West 2006)), rather than division 5-20 of the Counties Code (see 55 ILCS 5/5-20001 et seq.
(West 2006)). Pursuant to section 5-25012 of the Counties Code (55 ILCS 5/5-25012 (West
2006)), each county health department is managed by a board of health consisting of 8 to 12
members appointed as prescribed by law. Further, your letter indicates that the county board of
- health member who is the focus of your inquiry also serves as a member of the city council of a
municipality with a weak mayor city managerial form of government. See 65 ILCS 5/5-1-1 et
seq. (West 2006). The mayor and city council constitute the corporate authorities for a city (see
generally 65 ILCS 5/1-1-2 (West 2006)) and are authorlzed to exercise the powers thereof. 65 -
ILCS 5/11-1-1 et seq. (West 2006). :
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ANALYSIS

The common law doctrine of incompatibility of offices precludes simultaneous
tenure in two public offices if the constitution or a statute specifically prohibits the occupant of
either office from holding the other, or if the duties of the two offices conflict so that the holder
of one cannot, in every instance, fully and faithfully discharge all of the duties of the other office.
People ex rel. Fitzsimmons v. Swailes, 101 111. 2d 458, 465 (1984); People ex rel. Smith v.
Brown, 356 111. App. 3d 1096, 1098 (2005); People ex rel. Myers v. Haas, 145 111. App. 283, 286
(1908). There is no constitutional or statutory provision which expressly prohibits one person
from simultaneously serving as a city council member and county board of health member. The
issue, therefore, is whether the duties of either office are such that the holder of one cannot fully
and faithfully discharge all of the duties of the other.

County boards of health established under division 5-25 of the Counties Code are
charged with managing the county health department. In this regard, the county board of health
is required to provide offices, facilities, and appliances for the health department; investigate the
existence of any contagious or infectious disease; make all necessary sanitary and health
investigations; submit an annual budget to the county board; and appoint officers and employees,
as necessary. 55 ILCS 5/5-25013(A) (West 2006). Section 5-25013 of the Counties Code (55
ILCS 5/5-25013 (West 2006)) vests county boards of health with certain powers and duties,
including the authority to "[e]nter into contracts with the State, municipalities, other political
subdivisions and non-official agencies for the purchase, sale or exchange of health services|.]"
55 ILCS 5/5-25013(B)(5) (West 2006). By its express terms, subsection 5-25013(B)(5) of the
Counties Code authorizes county boards of health to enter into contracts with municipalities to
effectuate various duties with which they are charged relating to facilitating the provision o
health services. _ '

Similarly, section 11-20-5 of the Illinois Municipal Code (the Municipal Code) -

(65 ILCS 5/11-20-5 (West 2006)) authorizes the corporate authorities of each municipality to do
all acts and make all regulations which may be necessary or expedient for the promotion of

" health or the suppression of diseases. Further, section 1-1-5 of the Municipal Code (65 ILCS
5/1-1-5 (West 2006)) authorizes a city council to jointly exercise with "other municipal
corporations or governmental subdivisions or districts"' the powers set forth in the Municipal
Code, which include various duties relating to facilitating the provision of specified health
services. See, e.g., 65 ILCS 5/7-4-1, 11-20-3 (West 2006).

'For purposes of section 1-1-5 of the Municipal Code, the phrase "municipal corporations or
- governmental subdivisions or districts" includes, among other things, counties. 65 ILCS 5/1-1-5 (West 2006).
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A county board of health member, in exercising the powers granted to the board
by division 5-25 of the Counties Code, is under a duty to represent and protect the best interests
of the health department and the county he or she serves. Likewise, a city council member is
under a duty to represent and protect the interests of the municipality which he or she serves. 65
ILCS 5/3.1-10-25 (West 2006); Il1. Const. 1970, art. XIII, §3. Given the potential conflicts of
duties that arise when one governmental unit contracts with another (see, e.g., 1991 Ill. Att'y
Gen. Op. 188; Ill. Att'y Gen. Inf. Op. No. I-92-060, issued December 8, 1992), a person who
simultaneously serves as both a county board of health member and a city council member would
not be able to represent the interests of both entities adequately, fully, and faithfully. Thus, these
ofﬁces are incompatible. :

CONCLUSION

The offices of city council member and county board of health member are.
mcompat1ble One person, therefore, may not smultaneously hold both offices.

This is not an official opinion of the Attorney General. If we may be. of further
assistance, please advise. -

LYNN E. PATTON
Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Bureau

- LEP:MMS:lk
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January 31, 2005
1-05-003 °

COMPATIBILITY OF OFFICES:
- City Council Member and
- Library District Trustee °

The Honorable Timothy J. McCann
State's Attorney, Kendall County
- 807 West John Street

Yorkville, Illinois 60560

Dear Mr. McCann: -

I'have your letter wherein you inquire whether the offices of city council member -
and library district trustee are incompatible. Because of the nature of your inquiry, I do not
believe that the issuance of an official opinion is necessary. I will, therefore, comment
informally upon the question you have raised. '

The doctrine of incompatibility of offices precludes simultaneous tenure in office
where the constitution or a statute specifically prohibits the occupant of one office from holding
another, or where the duties of the two offices are such that the holder of one cannot, in every
instance, fully and faithfully discharge the duties of the other. People ex rel. Fitzsimmons v.
Swailes, 101 111. 2d 458, 465 (1984); People ex rel. Myers v. Haas, 145 Iil. App. 283, 286 (1908).
There are no constitutional or statutory provisions which expressly prohibit one person from
simultaneously holding the offices of library district trustee and city council member. It is
 necessary, therefore, to examine the duties, functions and powers of the two offices to determine

~ whether a conflict of duties could arise. :

In opinion No. 91-023, issued June 6, 1991, Attorney General Burris addressed
the analogous question of whether the offices of county board member and library district trustee
are incompatible. See 1991 Ill. Att'y Gen. Op. 51. In reaching his conclusion that one person
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may not simultaneously hold both offices, Attorney General Burrié reviewed the potential
conflicts of duties which arise when one governmental unit contracts with another. Under
similar reasoning, in informal epinion No. 1-96-052, issued December 10, 1996, the offices of

~* township trustee and library district trustee were found to be incompatible.

Section 30-55.40 of the Public Library District Act of 1991 (75 ILCS 16/30-55.40
(West 2002)) grants to library district trustees the power to:

Contract[ ] for library services and other matters. The
board may contract with any public or private corporation or entity
for the purpose of providing or receiving library service or of
performing other acts necessary and proper to carry out the
responsibilities, the intent, and the provisions of this Act. This
contractual power includes, but is not limited to, (i) participating in
interstate library compacts and library systems, (ii) contracting to
supply library services, and (iii) spending any federal or State funds
made available to any county, municipality, or township or to the
State of Illinois for library purposes.

So too, municipalities may establish and maintain a public library (see 75 ILCS 5/1-2, 2-1 (West
2002)) and are expressly authorized to contract with any public corporation for the provision or
receipt of library services. 75 ILCS 5/4-7(8) (West 2002). A library district trustee, in
implementing the powers granted to the board by the provisions of the Public Library District Act
of 1991 (75 ILCS 16/1-1 et seq. (West 2002)), is under a duty to protect and represent the best
interests of the library district. 75 ILCS 16/30-5 et seq. (West 2002). Similarly, a city council
member is also under a duty to represent and protect the interests of the municipality which he or
- she serves. 65ILCS 5/3.1-10-25 (West 2002); Ill. Const. 1970, art. X1II, §3. It has previously
been stated that one person cannot adequately represent the interests of two governmental units
when those units contract with one another. Ill. Att'y Gen. Op. No. 91-023, issued June 6,.1991;
Ill. Att'y Gen. Op. No. 85-019, issued November 19, 1985; 1976 Ill. Att'y Gen. Op. 116; 1975 111
Att'y Gen. Op. 37.

Because of the potential conflicts of duties which arise when one governmental

" unit contracts with another, a person who serves simultaneously as both a library district trustee

~ and a city council member would not be able to represent the interests of both entities adequately,
fully and faithfully. Therefore, the two offices are incompatible and one person cannot
simultaneously hold both.
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This is not an official opinion of the Attorney General. If we may be of further
assistance, please advise.

LYNNE. PATTON .
Senior Assistant Attorney General -
~ Chief, Opinions Bureau

.LP:an



WILLIAM G. CLARK
. ATTORNEY GENERAL
STATE OF LLINOIS
SPRINGFIELD

.- February 17, 1965
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