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COUNTIES: 

Competitive Bidding
For Purchases

NEIL F. HARTIGAN
ATTORNEY GENERAL

STATE OF ILLINOIS

SPRINGFIELD

62706

March 21, 1990

Honorable Thomas H. Sutton

State' s Attorney, White County

White County Courthouse
Carmi, Illinois 62821

Dear Mr. Sutton: 

I have your letter wherein you inquire whether section
5- 1022 of the Counties Code ( hereinafter " the Code") ( Public

Act 86- 962, effective January 1, 1990, to be codified at I11. 

Rev. Stat., ch. 34, par. 5- 1022 [ formerly I11. Rev. Stat. 1987, 

ch. 34, par. 25. 03b]) is applicable to certain purchases of

goods and services by counties. Specifically, you ask whether

contracts for items which are purchased on a regular basis, 
such as fuel for highway department vehicles, are subject to

competitive bidding requirements when each purchase is less
than $ 10, 000, but the total purchases, over a year' s time, ac- 

cumulate to more than $ 10, 000; whether contracts for renewable

services, such as liability and health insurance, must be

awarded by competitive bid; and whether contracts for certain

specialty items, such as voter registration services or the up- 

grading of computer software, must be awarded by competitive

bid. 
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Section 5- 1022 of the Code provides: 

Any purchase by a county with fewer than
2, 000, 000 inhabitants of services, materials, 

equipment or supplies in excess of $ 10, 000, other

than professional services, shall be contracted

for in one of the following ways: 

1) by a contract let to the lowest respon- 
sible bidder after advertising for bids in a
newspaper published within the county or, if no

newspaper is published within the county, then a

newspaper having general circulation within• the
county; or

2) by a contract let without advertising
for bids in the case of an emergency if author- 
ized by the county board. 

In determining the lowest responsible bid- 
der, the county board shall take into considera- 
tion the qualities of the articles supplied, 
their conformity with the specifications, their

suitability to the requirements of the county and
the delivery terms. 

This Section does not apply to contracts by
a county with the federal government or to pur- 
chases of used equipment, purchases at auction or

similar transactions which by their very nature
are not suitable to competitive bids, pursuant to

an ordinance adopted by the county board." 

This section was enacted by Public Act 85- 917, effective

July 1, 1988. There are, as yet, no reported cases concerning

the scope of this section. There are, however, a number of re- 

ported cases which discuss similar statutes or ordinances
relating to public contracting, and which provide guidance for

the interpretation of section 5- 1022. 

Your first question concerns whether items purchased
on a regular basis are subject to competitive bidding require- 
ments if the accumulated cost on an annual basis exceeds

10, 000. It appears that such purchases are not ordinarily
subject to the requirements of section 5- 1022,: provided that

the separate purchases are not employed as a subterfuge for
avoiding

compliance with the statute, and that the county

cannot determine, based upon historical precedent or projection

of use, that total purchases on an annual basis will exceed
10, 000. 
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In City of Evanston ex. rel. Johnson v. Risinger

1969), 116. I11. App. 2d 420, a taxpayer challenged the city' s

payment for tree trimming services, claiming that the contract

violated a city ordinance which required competitive bidding on
public works contracts exceeding $ 1, 000. The contract in ques- 

tion provided that the city would pay $ 3. 15 per man hour for. 

the tree pruning project. The total services billed for a
seven month period exceeded $ 34, 000. The court held that the

contract did not exceed the $ 1, 000 limit, and therefore was not

required to be awarded. bycompetitive bid, because it provided

for payment by the hour and it could be terminated by the city
upon 24 hours notice. 

In reaching its decision, the court in City of

Evanston relied upon an earlier case, Sanitary District of

Chicago v. Blake Mfg. Co. ( 1899), 179 I11. 167, wherein it was

held that a contract to supply pumps and a man to operate them
at $ 42. 50 per day was not one which exceeded $ 500 in value the

applicable threshold for competitive bids, even though the

Sanitary District ultimately paid $ 1, 200 for the services

rendered. The court concluded that since the contract could be
terminated at any time, it constituted a mere hiring of pumps

by the day, did not exceed $ 500 in value and could be entered

into without advertisement for bids. 

In yet another case, Allen v. Treat ( 1966), 72 Ill. 

App. 2d 466, the court held that a township highway commis- 
sioner had the power to order oil for use on township roads
without the consent of the county superintendent of highways, 
as long as each order did not exceed $ 1, 000. The total amount

ordered was over $ 37, 000. The court concluded therein that the

fact that the oil was used for maintenance would suggest that
it was not part of a single project, or was not essentially one

transaction. ( For reasons discussed below, however, I do not

believe that this decision would govern if the highway commis- 
sioner could reasonably have projected that his total usage of
oil for road maintenance annually would have exceeded the
threshold limit.) . 

Those instances in which there are actually separate
purchases must be clearly distinguished from attempts to avoid
the bidding requirement by splitting larger contracts into
smaller components, a procedure which is prohibited. For ex- 

ample, in People ex rel. Whitlock v. Lamor ( 1908), 232 I11. 

587, a city entered into separate contracts with the same con- 
tractor, without bids, for construction of a sidewalk along

several lots, claiming that the walk in front of each lot was a
separate project. The court rejected the city' s. argument, hold- 

ing that the sidewalk was all one project for the entire length
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of the street. In Brownell Improvement Co. v. Highway Commis- 

sioner ( 1935), 280 I11. App. 43, 49, a township highway• commis- 

sioner sought to avoid the bidding requirement on a purchase of
crushed stone for a road project by issuing separate warrants, 
each under the statutory bidding limit. The court held that

this was a mere makeshift to avoid the effect. of the statute. 
The law will not permit a commissioner to do something indi- 
rectly that he is not permitted to do directly". 

Cases from other: jurisdictions further illustrate that
a single project cannot be broken down into subprojects for the
purpose of avoiding bidding requirements. ( See $ ayes Printing

Co. v. Flowers ( Fla. App. 1963), 154 So. 2d 859; Kunkle Water & 

Electric, Inc. v. Prescott ( Iowa 1984), 347 N. W. 2d 648; Elview

Const uction Co. v. North Scott Community School Dist. ( Iowa

1985), 373 N. W. 2d 138; State ex rel. Kuhn v. Smith ( Ohio 1963), 

194 N. E. 2d 186.) Additional cases, with similar reasoning, 

which address the differentiation between permissible separate
purchases of goods and services from the same supplier, and the

prohibited splitting of a single contract into smaller units
for the purpose of avoiding bidding requirements, are discussed

in an annotation, " Determination of amount involved in contract

within statutory provision requiring public contracts involving
sums exceeding specified amount to be let to lowest bidder," 53

A. L. R. 2d 498. 

It should be noted, however, that where, based upon

historical precedent or projection of use, it is clear that

annual purchases for certain supplies will exceed the statutory
threshold, contracts for those supplies should be awarded by
competitive bid, even though no single purchase may exceed the
threshold amount. For example, if it is assumed that the total

of accumulated, annual purchases of fuel for county vehicles

has exceeded $ 10, 000 in recent years, and that no additional

factors are present which could be expected to reduce future
use significantly, the contract for fuel for succeeding years
should be awarded by competitive bid, even though no single

delivery of fuel will exceed the threshold amount. To conclude

that each delivery could be treated as a separate purchase for
purposes of determining the applicability of section 5- 1022
where the county authorities can be relatively certain that
accumulated purchases will exceed $ 10, 000 per year, would be

tantamount to splitting a contract impermissibly and would sub- 
vert the public policy favoring competitive bidding. Conse- 

quently, it appears that such transactions are not exempt from
the bidding requirements of section 5- 1022 of the Code. 

Your second question concerns whether the competitive

bidding requirements apply to services purchased on a yearly



Honorable Thomas H. Sutton - 5. 

basis, but which are renewable. The example of such services

which you have given is liability and health insurance. This

question should be considered in two parts, the first dealing

with renewable contracts in general, and the second dealing

with insurance purchases. 

Initially, section 5- 1022 does not contain any excep- 

tion for the renewal of a year to year contract for goods or
services to which competitive bidding requirements would other- 
wise apply. If each contract was for an amount less than

10, 000, then the reasoning set out above concerning the accumu- 
lation of• purchases would be applicable. Provided that the

contracts are separate, competitive bidding requirements would

not be required for each renewal under $ 10, 000. If, however, 

each separate contract or renewal was for an amount greater
than $ 10, 000, the bidding requirements of section 5- 1022 would
apply each year. Each renewal would constitute a " purchase

of services, materials, equipment or supplies in excess

of $ 10, 000 * * *", because each renewal results in a new con- 
tract for the purpose of incorporating any new statutory
provision. ( Thieme v. Union Labor Life Ins. Co. ( 1956), 12

I11. App. 2d 110.) Accordingly, each renewal would have to be

rebid. 

The second issue is whether section 5- 1022 applies to
a county' s purchase of insurance generally. There are specific

statutory provisions permitting counties to purchase group
life, health, accident, hospital and medical insurance ( Public

Act 86- 962, effective January 1, 1990, to be codified at Ill. 

Rev. Stat., ch. 34, par. 5- 1069) and liability insurance ( I11. 

Rev. Stat. 1987, ch. 85, par. 9- 103). It is not clear from

either of these statutes or the provisions of section 5- 1022
whether insurance policies constitute " services, materials, 

equipment or supplies * * * other than professional services," 

to which the bidding provisions apply. Some courts have con- 

cluded that they are not. For example, in Lvnd v. Hefferman

1955), 286 A. D. 597, 146 N. Y. S. 2d 113, a section of the city

charter required that all contracts exceeding $ 1, 000 be let to

the lowest responsible bidder, after published notice. An in- 

surance policy was procured by negotiations with a broker
without letting bids. The court held that neither the charter

section nor a similar provision of the general municipal law ap- 
plied to the purchase of insurance, stating: 

the relationship between a competent insur- 
ance broker and his client is a relationship of
personal trust and confidence. The contract with
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the broker calls for the rendition of personal

services of a type uniformly held to fall outside
the scope of competitive bidding requirements." 

The Lvnd court relied, in part, on an earlier

Pennsylvania case, London & Lancashire Indem. Co. v. Upper

parby Twp. ( Pa. 1937), 28 Del. Co. 223, 30 Munic. L. R. 129, 

which held that a statute requiring that all contracts or
purchases made by a township involving more than a specified
amount be awarded by competitive bidding did notapply to the
purchase of insurance. The court compared the services of an

insurance broker to those of an architect, stating that competi- 

tive bidding requirements generally do not apply to such serv- 
ices. 

There are also, however, judicial decisions which have

taken a contrary view. In Austin v. Housina Authority of the

City of Hartford ( 1956), 143 Conn. 338, 122 A. 2d 399, the court

held that a statute requiring competitive bidding on "( a) 11

contracts * * * for purchases of personal property of every de- 
scription" required the housing authority to let a contract for
fire insurance to the lowest responsible bidder. 

More recently, in State v. Roth, No. 1326, slip op. 

Ohio App., October 5, 1984), the Ohio appellate court affirmed

the conviction of a county commissioner for dereliction of duty
based upon her vote to renew the county' s insurance without
competitive bidding, as required by statute. The category of

insurance broker was not among the professions named in an ex- 
ception to the statute. The court held that the commissioner' s

non- compliance with the statute was a reckless failure to per- 
form a duty expressly imposed by law and was constitutional
grounds for application of the dereliction of duty statute. 

The purchase of insurance policies does not entail the
need for confidence, trust and belief in the person rendering

the services which lies at the heart of " professional services" 

exceptions to competitive bidding statutes. ( See, 1971 I11. 

Att' y Gen. Op. 8, 9.) While the services of a broker may be
beneficial, the reasoning of Lvnd v. Heffernan -and London & 

as ' e dem. Co. v. U.. e Da b •., that the services of

a broker constitute personal services similar to those rendered
by an architect, engineer, lawyer or other member of a recog- 

nized " profession", is not persuasive. Specifications for bids

for insurance policies can be tailored to assure the provision
of adequate, dependable coverage by the vendor, without the

services of a broker. Moreover, it bears noting that insurance
brokers are usually paid for their services by the underwriting
company by commission, which minimizes the contractual and con- 
fidential relationship between the broker and the county. 
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Because the procurement of insurance does not involve " profes- 

sional services" within the meaning of the statutory language, 
it appears that the competitive bidding requirements of section
5- 1022 are applicable to the purchase of insurance policies, 
and to the renewal of such policies. 

Your third inquiry concerns the application of the com- 
petitive bidding requirements of section 5- 1022 to the purchase
of certain " specialty items". The examples which you have

given include the purchase. of election supplies and the procure- 
ment of voter registration services, and the upgrading of com- 
puter software for an existing system. There is authority in
Illinois for the proposition that these types of purchases do
constitute professional services for purposes of exceptions to
competitive bidding statutes. 

In Hassett Storage Warehouse v. Board of Elections

1979), 69 I11. App. 3d 972, 982, which involved the applica- 

tion of the " Municipal Purchasing Act for cities of 500, 000 or
more population" ( see I11. Rev. Stat. 1987, ch. 24, par. 8- 10- 1

et seq.) to a contract for moving and storage of voting
machines and other election equipment, the court stated: 

this contract places a tremendous responsi- 

bility on the contractor for the efficient admin- 
istration of the electoral process. It requires

that trust and confidence be placed in the per- 
former of the contract and requires near perfect

performance under extreme time pressures. The

failure of a contractor to perform his obligation

properly could disenfranchise registered voters
in an area and do irreparable damage to an elec- 
tion." 

Because the performance of the contract required a high degree
of confidence in the skill of the provider, the court concluded

that the contract was not subject to the competitive bidding re- 
quirements of the Act. 

The reasoning of Hassett can also beapplied to a
county' s. purchase of election supplies and voter registration
services. Great trust and confidence must be placed in the
performance of the contractor, since virtually perfect perform- 
ance is required. Although the contractor is not a member of
one of the recognized professions, the need for trust, confi- 

dence and belief in the ability of the person to render the
services satisfactorily justifies treating the contract as one
for " professional services". 
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Similar reasoning can also be applied to the provision
of computer software services. The development of software in

a form compatible with an existing. computer system requires
professional skill and expertise. The failure of a contractor

to perform its obligation could seriously disrupt the adminis- 
tration of county business.. Competitive bidding requirements
are keyed to contracts for the furnishing of goods and services
for a' price or fee. Where' the particular agreement' is based
upon' the. high degree of skill and expertise possessed by the
contractor and involves a _number of variables which must be
worked out, it may be one which, by its " very nature [ is] not

suitable to competitive bids." ( Charlton v. Cham oaian Park

Dist., ( 1982), 110 I11. App. 3d 554, 561.) For a. further' discus- 

sion of " professional services" exceptions in competitive bid- 

ding statutes, I refer you to opinion No. S- 256, issued

January 20, 1971 ( 1971 I11.. Att' y Gen. Op. 8), which was paren- 

thetically cited above. 

In conclusion, it appears that the purchase or renewal
of insurance policies is subject to the competitive bidding
requirements of section 5- 1022 of the Counties Code if the con- 
tract exceeds $ 10, 000. The requirements of section 5- 1022 do

not, however, appear to be applicable to regular purchases of

goods under $ 10, 000 or to the purchase of services where confi- 

dence and trust in the vendor is imperative, such as election
supplies or computer software. 

This is not an official opinion of the Attorney
General. If we may be of further assistance, please advise. 

Very truly yours, 

MICHAEL J. LUKE

Senior Assistant Attorney General
Chief, Opinions Division


