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Dear Mr. Pack: 

I have your letter 

home-rule county has 

non-

xiomatic that a non-home-rule county has only 

those powers that are expressly granted to it-by statute or by 

the constitution (Ill. Const. 1970, art. VII, sec. 7), together 

with those powers that may be implied therefrom as being neces-
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sary to carry out those express powers. (See Redmond v. Novak 

(1981), 86 Ill. 2d 374, 382.) Although several statutory provi-

sions authorize counties to borrow money for particular purposes, 

generally in conjunction with the issuance of bonds payable from 

a particular revenue stream or a specific tax, no statute specif-

icalLy authorizes a county to borrow money from a bank or other 

financial institution subject to repayment in installments. 
I , -

It has long been the rule that the power to borrow 

money is not an incident to local political government, and a 

county cannot borrow money in the absence of express authority of 

law to do so. (Strodtman v. County of Menard (1894), 55 Ill. 

App. 120, 125.) The power to borrow money is not implicit in 

statutes generally authorizing.county authorities to manage their 

corporate affairs; such provisions only give the county board the 

power to manage and control county funds and transact county 

business according to law. Strodtman. v. County of Menard, 55 

Ill. App. at 126. 

I note that article VII, section 7 of the Constitution 

refers to the power of non-home-rule counties and municipalities 

to incur debt: 

"Counties and municipalities which are 
not home rule units shall have only powers 
granted to them by law and the powers * * * 
to incur debt except as limited by law and 
except that debt payable from ad valorem 
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property tax receipts shall mature within 40 
years from the time it is incurred; * * *" 
(Emphasis added.) 

This language could be interpreted as granting to a county the 

power to borrow money except to the extent prohibited by law. 

In opinion No. S-1392, issued September 25, 1978 (1978 

Ill. Att'y Gen. Op. 170), Attorney General Scott considered this 

constitutional provision in addressing whether non-home-rule 

1 • -
units might obtain interim financing for Farmers Home Administra-

tion projects. Attorney Genera-1 Scott stated: 

" * * * 

It can be argued that this provision is 
an affirmative grant of authority to non-home 
rule units to borrow money except as explic­
itly limited by law. However, no reported 
court decision has addressed this question, 
and the debates of the 1970 Constitutional 
Convention shed little light on the exact 
meaning of the provision. (See, 4 Record of 
Proceedings, Sixth Illinois Constitutional 
Convention 3218 (remarks of Delegate Tomei); 
5 Proceedings 4191 (remarks of Delegates 
Stahl and Parkhurst).) Although the General 
Assembly has passed no Act stating in effect 
that non-home rule municipalities may incur 
debt only as authorized by statute, it has 
apparently intended that rule to apply, for 
in the period since the 1970 Constitution 
took effect it has amended or added to many 
of the sections cited above that authorize 
specific kinds of borrowing. Given this 
history, it is not clear whether the courts 
would interpret article VII, section 7 to 
allow all borrowing not explicitly limited by 
statute. Because of that uncertainty, non­
home rule municipalities would not, as a 
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I 

practical matter, be able to find lenders for 
interim financing. 

* * * II 

In the 20 years since opinion No. S-1392 was issued, 

the General Assembly has not enacted a general grant of authority 

to counties to borrow funds, and no court has interpreted article 

VII, section 7 as allowing borrowing which is not explicitly 

authorized by statute. 90.J:?.sequently, I do not believ·e that 

article VII, section 7 of the Constitution can be construed as an 

indepen?ent grant of authority to incur debt. 

Moreover, as you have noted, certain statutory provi-

sions appear to prohibit a county's execution of multi-year 

installment notes in most cases. For example, section 3 of the 

Revenue Anticipation Act (50 ILCS 425/3 (West 1996)) provides 

that any notes issued thereunder shall be due not more than 12 

months from the date of issue. Further, section 6-1005 of the 

Counties Code (55 ILCS 5/6-1005 (West 1996)) provides that county 

officers cannot, on behalf of the county, make any contract which 

adds to county expenditures in any year above the amount provided 

for in the annual budget for that fiscal year; and that no 

contract shall be entered into or obligation incurred unless 
j 

pursuant to an appropriation. Typically, counties cannot make 

appropriations on a multi-year basis. 
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Based upon these principles, it is my opinion that a 

county does not have the authority to borrow money from a finan-

cial institution upon execution of a multi-year installment note 

unless the General Assembly has specifically authorized such 

borrowing by statute. 

Sincerely, 

i.-a - ( & 
1= 'E. R•YAN rr----

ATTORNEY GENERAL 




