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COUNTIES: 

NEIL F. HARTIGAN 
ATTORNEY GENERAL. 

STATE OF" ILl.INOIS 

SPRINGF'IELO 

ec7oe 

October 9, 1990 

Legal Representation and Competitive 
Bidding Requirements for County 
Emergency Telephone System Boards 

Honorable Thomas F . Baker 
State 's Attorney, McHenry County 
McHenry County Government Center 
220 0 North Seminary Avenue 
Woodstock, Illinois 60098 

Honorable William E. Herzog 
State's Attorney, Kankakee County 
450 East Court Street 
Kankakee, I llinois 60901 

Dear Mr. Baker and Mr. Herzog: 

I have your letters regarding Emergency Telephone 
System Boards established by counties pursuant to the provi­
sions of the Emergency Telephone System Act (Ill . Rev. Stat. 
1989, ch . 134, par . 30.01 ~ ~.). State's Attorney Baker 
inquires whether it is the duty of the state's Attorney to 
provide legal representation to an Emergency Tel.ephone system 
Board, and whether the county has a duty to defend and/ or in­
demnify the Board. State's Attorney Herzog inquires whether 
the contracts of an Emergency Telephone System Board are sub­
ject to the competitive bidding requirements applicable to 
counties , and whether the provisions of the Open Meetings Ac t 
(Ill. Rev. Stat. 1989 , ch. 102, par. 41 et seq. ) apply to thes e 
Boards. Because of the nature of your inquiries, I do not 
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believe that the issuance ot an official opinion is necessary. 
I will, however, comment informally upon the questions you have 
raised. 

In response to State's Attorney Baker's inquiry regard­
ing legal representation, the State's Attorney is the attorney 
and legal advisor for the county. (Ashton v. County of Cook 
{1943), 384 Ill. 287, 299-300.) It is the State's Attorney's 
duty, pursuant to statute, to represent county orficers in 
relation to matters in which the people of the State or the 
county may be concerned. (Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 34, par. 
J-9005.) The duty to represent, therefore, is contingent upon 
whether an Emergency Telephone System Board (hereinafter "ETS 
Board") established by a county is an office or agency of the 
county. 

Subsection 15.4{a) of the Emergency Telephone System 
Act {Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 134, par. 45.4(a)), which gov­
erns the establishment of ETS Boards, provides, in pertinent 
part: 

"(a) The corporate authorities of any 
county or municipality that imposes a surcharge 
under Section 15.3 shall establish an Emergency 
Telephone System Board. The corporate au~hori­
ties shall provide for the manner of appointment 
and the number of members of the Board, provided 
that the board shall consist of not fewer than 5 
members * * * 

* * * II 

Under subsection 15 . 4(a), the county has not only the authority 
to create a single county ETS Board, but also the power to de­
termine the number of members of the board and the method of 
their appointment. 

A single county ETS Board is not denominated a body 
politic and corporate. Consequently, the entity could not sue 
or be sued in its own name. (Mayes v. Elrod (N.O. Ill. 1979), 
470 F. Supp. 1188, 1192; Lilly v. county of cook (1978), 60 
Ill. App. 3d 573, 579-90.) Although an ETS Board is granted 
certain statutory powers exercisable only by its governing 
board, the powers and duties of a single county ETS Board are 
defined by the county: 
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" * * * 
(b) The powers and duties of the board 

shall be defined by ordinance of the municipality 
or county, or by intergovernmental agreement in 
the case of a joint board. Such powers and du­
ties shall include, but need not be limited to 
the following: 

(1) Planning a 9-1-1 system~ 

(2) Coordinating and supervising the imple­
mentation, upgrading or maintenance of the sys­
tem, including the establishment of equipment 
specifications and coding systems. 

(3) Receiving monies from the surcharge 
imposed under Section 15.3, and from any other 
source, for deposit into the Emergency Telephone 
System Fund. 

(4) Authorizing all disbursements from the 
fund. 

(5) Hiring, on a temporary basis, any staff 
necessary for the implementation or upgrade of 
the system. 

* * * ;; 

(Ill. Rev. stat. 1989, ch. 134, par. 45.4(b) .) 

The funding of the ETS Board is also dependent upon 
the county since the Board has no independent powers of taxa­
tion. After approval by referendum, the county is authorized 
to levy a surcharge for the 9-1-1 System. (Ill. Rev. Stat. 
1989, ch. 134, par. 45.3(a).) The county board, however, is 
not required to levy the full amount of the surcharge approved 
by referendum, but may determine at its own discretion the 
amount to be raised: 

" * * * 
(e) A municipality or county may at any 

time by ordinance change the rate of the sur­
charge imposed under this Section if the new rate 
does not exceed the rate specified in the referen­
dum held pursuant to subsection (c) . 

* * * II 

(Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 134, par. 45.3(e).) 
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The fiscal relationship between the ETS Board and the 
county is similar to that which exists between the county and 
other county agencies. For example, in opinion No. 80-032, 
issued September 25, 1980 (1980 Ill. Att'y Gen. Op. 127), 
Attorney General Fahner determined that the Care and Treatment 
Board for Certain Mentally Deficient Persons (Ill. Rev. Stat. 
1979, ch. 91 1/2, par. 201 fil;;. seq.) was an agency of the 
county. With respect to the county's authority to exercise 
control over funds levied for the Care and Treatment Board, 
Attorney General Fahner observed: 

" * * * 
* * * the exclusive power to exercise con­

trol over funds raised through a tax levy does 
not impair the right of a taxing body to deter­
mine the total amount of money to be raised. 
(Schlaeger v. Jarmuth (1947), 398 Ill. 60; Ickes 
v. Macon county (1953), 415 Ill. 557.) In 
Effertz v. Brzezinski (1968), 91 Ill. App. 2d 
202, the court was asked to consider whether the 
directors of a library board had the authority to 
determine the amount of money to be raised by tax 
levy for library purposes. Under the Library 
Act, the board had exclusive control of all money 
deposited in the library fund. The court held at 
page 207 that a: 

* * * 
'* * * village board may not refuse to levy 

any taxes for library purposes and, presumably, 
the amount must be fair and reasonable. However, 
there is no requirement in the language or spirit 
of the Act that the village board must honor the 
recommendation of the library board as to the 
amount to be appropriated and levied * * * 

* * * 
In my opinion, a similar result obtains under the 
care and Treatment Act. Once the tax is levied, 
however, the county board may not direct the man­
ner in which funds are expended. There is no lan­
guage in the Act authorizing the county board to 
exercise control over the Mentally Deficient 
Persons' Fund, nor is there a requirement that 
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the budget of the care and Treatment Board be 
submitted to the county board for approval. 

* • • 
(1980 Ill. Att'y Gen . Op. 127, 129-130.) 

11 

Like the care and Treatment Board, the ETS Board has 
sole conerol of the expenditure of funds once they have been 
appropriated by the county: 

" * * • 
(c) All monies received by a board pursuant 

to a surcharge imposed under Section 15.3 shall 
be deposited into an Emergency Telephone System 
Fund . The treasurer of the municipality or 
county that has established the board or, in the 
case of a joint board, any muni cipal or county 
treasurer desiqnated in the intergovernmental 
agreement, shall be custodian of the fund. All 
interest accruing on the fund shall remain in the 
fund. No expenditures may be made from such fund 
except upon the direction of the board by 
resoluti on passed by a majority of all mem.bers ot 
~he board . * * * 

* * * II 

(Emphasi s added. ) (Ill. Rev. Stat . 1989, ch. 
134, par. 45.4 (c) .) 

Because the county board exercises authority over a 
single county ETS Board through its powers to create the Board, 
appoint its members and control the level of its funding, it 
appears that the Board is an agency of the county. (~ s.J..§Q 
1974 Ill. Att'y Gen. Op. 107 ; 1973 Ill. Att'y Gen. Op. 108 
(county health department is a county agency) : opinion No . 
NP-813, i~sued Octoger 15, 1974 (regional planning commission 
is county agency); 1977 Ill. Att'y Gen. Op. 71 (road district 
is not a county agency); 1973 Ill. Att'y Gen. Op. 181 (forest 
preserve district does not constitute a county agency); and 
1970 Ill. Att'y Gen. op. 111 (community mental health board i s 
an agency of the county) . ) Although it possesses certain 
powers which only the ETS Board may exercise, the Board is not 
an autonomous, independent unit of government. Accordingly, as 
a county agency, it appears that it is the duty of the state's 
Attorney to provide legal representation to an ETS Board which 
is established by the county. 
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Given this analysis, I believe that it is unnecessary 
to address at length State's Attorney Baker's second inquiry 
regarding a county's duty to defend the ETS Board. As to the 
question of indemnification, counties are granted discretionary 
authority to indemnify officers and employees of the county for 
judgments based on tortious conduct arising out of the scope of 
their service. (Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 85, par. 2-302; 1982 
Ill. Att'y Gen. Op. 18, 19.) Because a county ETS Board is as 
an agency of the county, it appears that the county board may 
elect to indemnifv the officers and emolovees of the ETS Board 
for the aforementioned conduct. · -

In response to State's Attorney Herzog's inquiry 
regarding whether the contracts of a county ETS Boa.rd are 
subject to competitive bidding requirements, section 5-1022 of 
the Counties Code (Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 34, par. 5-1022) 
provides as follows: · 

"Competitive bids. Any purchase by a county 
with fewer than 2,000,000 inhabitants of serv­
ices, materials, equipment or supplies in excess 
of $10,000, other than professional services, 
shall be contracted for in one of the following 
ways: 

(1) by a contract let to the lowest respon­
sible bidder after advertising for bids in a 
newspaper published within the county or, if no 
newspaper is published within the county, then a 
newspaper having general circulation within the 
county; or 

(2) by a contract let without advertising 
for bids in the case of an emergency if author­
ized by the county board. 

In determining the lowest responsible bid­
der, the county board shall take into consider­
ation the qualities of the articles supplied, 
their conformity with the specifications, their 
suitability to the requirements of the county and 
the delivery terms. 

This Section does not apply to contracts by 
a county with the federal government or to pur­
chases of used equipment, purchases at auction or 
similar transactions which by their very nature 
are not suitable to competitive bids, pursuant to 
an ordinance adopted by the county board." 
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Under this provision, competitive bidding is required for 
county purchases of services, materials, equipment or supplies 
exceeding $10,000, other than professional services. Because a 
county ETS Board is, as previously discussed, an agency of the 
county, it appears that contracts for the 911 telephone system 
would be subject to the competitive bidding requirements of 
section 5-1022, unless they are exempt under the professional 
services exception. 

In response to State's Attorney Herzog's second 
question, the Open Meetings Act (Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 102, 
par. 41 et seq.) requires that all meetings of public bodies be 
open to the public, subject to certain limited exceptions. 
(Ill. Rev. Stat. 1989, ch. 1.2, par. 42.) Section 1.02 of the 
Act (Ill. Rev. stat. 1989, ch. 102, par. 41.02) defines the 
term "public body" to include: 

II * * * 
* * * all legislative, executive, administra­

tive or advisory bodies of the state, counties, 
townships, cities, villages, incorporated towns, 
school districts and all other municipal 
corporations, boards, bureaus, committees or 
commissions of this State, and any subsidiary 
bodies of any of the foregoing including but not 
limited to committees and subcommittees which are 
supported in whole or in part by tax revenue, or 
which expend tax revenue * * *" 

Under this statutory definition, it is clear that a 
county ETS Board is a public body for purposes of the Act. As 
such, the provisions of the Open Meetings Act would apply to 
the meetings of ETS Boards. 

This is not an official opinion of the Attorney 
General. If we may be of further assistance, please advise. 

Very truly yours, 

. 
~~4"-

MICHAEL J. LUKE 
Senior Assistant Attorney General 
Chief, Opinions Division 




