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Topic: Judge serving on the board of directors of a not-for-profit
hospital.

DIGEST: A judge may serve on the board of directors of a not-for-profit
hospital unless: (1) the judge is assigned to a call where the hospital
regularly appears; or (2) the hospital "will be regularly engaged in
adversary proceedings in any court."

 

REFERENCES: Illinois Supreme Court Rules 65(b)(1)

FACTS

A judge has been asked to serve on the board of directors of a not-for-
profit hospital. The directors do not receive any remuneration for their
volunteer work.

QUESTION

May the judge serve as an unpaid director of a not-for-profit hospital?

OPINION

A judge may serve as an unpaid member of the board of directors of a
not-for-profit hospital unless the judge is assigned to a call where the
hospital regularly appears or the hospital "will be regularly engaged in
adversary proceedings in any court".

Supreme Court Rule 65 (B)(1) states:

A judge may participate in civic and charitable activities that do
not reflect adversely upon the judge�s impartiality or interfere

with the performance of the judge�s judicial duties. A judge may
serve as an officer, director, trustee, or non-legal advisor of an
educational, religious, charitable, fraternal, or civic organization
not conducted for the economic or political advantage of its members,
subject to the following limitations:

(1) A judge should not serve if it is likely that the organization
will be engaged in proceedings that would ordinarily come before the
judge or will be regularly engaged in adversary proceedings in any
court. (emphasis supplied)

A question arises as to what constitutes "proceedings that would
ordinarily come before the judge". If the judge is assigned to a call
where the judge hears collection cases and the hospital routinely files
suits against patients that are heard in her courtroom, the judge should
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not accept the appointment as a director. The judge should also consider
the impact on the court of the judge�s inability to hear cases involving
the hospital, should the judge accept the appointment to the hospital
board.

The question still remains under S.Ct. Rule 65 (B)(1) as to whether the
hospital will be "regularly engaged in adversary proceedings in any
court." The possibility or actuality of a medical malpractice case does
not constitute being "regularly engaged in adversary proceedings in any
court". The Committee believes that a judge may accept a director
position notwithstanding the existence of isolated medical malpractice
litigation.

However, before accepting a position as a director on the hospital�s
board, the judge must also determine whether the hospital is regularly
engaged in litigation, i.e. "adversary proceedings in any court".

 

In addition, the likelihood of organizations being regularly involved in
proceedings before the judge, or being regularly engaged in adversary
proceedings before any court, may change over time. The judge should
therefore regularly reexamine the activities of the organizations the
judge is affiliated with to make sure it is proper for the judge to
continue those affiliations. The Commentary [1] to Cannon 4 (C) (3)(a) of
the ABA Model Code of Judicial Conduct (2002) states as follows:

The changing nature of some organizations and of their relationship
to the law makes it necessary for a judge regularly to reexamine the
activities of each organization with which the judge is affiliated to
determine if it is proper for the judge to continue the affiliation.
For example, in many jurisdictions charitable hospitals are now more
frequently in court than in the past. Similarly, the boards of some
legal aid organizations now make policy decisions that may have
political significance or imply commitment to causes that may come
before the courts for adjudication.

CONCLUSION

A judge may serve as an unpaid director of a not-for-profit hospital
unless: (1) the hospital is engaged in proceedings that ordinarily come
before the judge; or (2) the hospital is regularly engaged in adversary
proceedings in any court. Because hospitals may be regularly engaged in
adversary court proceedings, involving collection and other matters, the
judge must look closely at the hospital whose board the judge is
considering serving on. If the hospital is regularly engaged in adversary
proceedings in any court, Supreme Court Rule 65 (b)(1) bars the judge
from serving on that hospital�s board.
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